Onko EU:n tarkoitus olla ikuinen tulonsiirto-unioni?

Suomi liittyi Euroopan Unioniin vuonna 1995. Muutaman lamavuoden jälkeen meistä tuli melko vahva talous ja hyvinvoiva kansa, kansainvälisessä vertailussa. Meistä tuli niinsanotusti netto-maksajia EU:ssa. Siinä mielessä tiesimme kai jo etukäteen liittyvämme tulonsiirto-unioniin.

Mutta onko EU:n jäsenmaiden välisten tulonsiirtojen tarkoitus olla ikuisia? Onko tarkoitus, että vielä sadan vuoden kuluttuakin jokainen jäsenvaltio, joka hoitaa asiansa hyvin, maksaa bonuksia niille valtioille, jotka hoitavat asiansa huonosti?

Eikö tässä ole klassinen ns. kannustinloukku? Mitä paremmin hoidat valtiosi asiat, sitä enemmän sinua rangaistaan taloudellisesti, ja mitä leväperäisemmin hoidat valtion taloutta, sitä ruhtinaallisemmin sinua palkitaan rahallisesti.

Eikö yhteismarkkinat riittäisi Euroopan Unionin konseptiksi? Emmekö voisi lakkauttaa tulonsiirrot jäsenmaiden välillä, vaikka 20 vuoden siirtymäajalla asteittain, siten että vuonna 2040 ei ole olemassa mitään ”netto-maksajan” tai ”netto-saajan” käsitettä? On vain jäsenmaita, jotka kaikki hyötyvät yhteismarkkinoista (monet myös työvoiman vapaasta liikkuvuudesta), ja huolehtivat itse omasta taloudestaan.

Ilmeisesti näin ”ei voida” toimia. Silloin kun on Euroopan Unionista kyse, keskusteluun tulee helposti mukaan sellaisia sanontoja kuin ”me emme voi” tai ”meidän on pakko”. Onko se totta, vai vastapuolen sumutusta vastaväitteiden vaientamiseksi, se on sitten toinen asia.

Yksi asia näyttää varmalta: Bryssel haluaa lisää valtaa. Vallankäytön välikappaleeksi se haluaa kierrättää meidän omia rahojamme Brysselin kautta, päästäkseen sanelemaan ehtoja sille, mihin tarkoitukseen me saamme käyttää omia rahojamme. Elvytys-paketti on mitä erinomaisin kenraaliharjoitus tässä asiassa.

Suomessa ei kovin paljon keskustella siitä, että EU vaatii Italialta talouselämän uudistuksia, saadakseen haltuunsa sen 200 miljardin euron rahoituksen. Se raha ei ole ilmainen lounas, vaan siinä on koira haudattuna. Siihen liittyy vaatimuksia, jotka sanelee Bryssel. Poliittisesti sen verran epäsuosittuja vaatimuksia, että Euroopassa pidätellään henkeä, pysyykö Italian hallitus pystyssä siihen asti, että saa ne vaaditut uudistukset vietyä läpi, ilman että kansa tekee ”Kreikat” ja kaataa hallituksen, jonka piti uudistaa talous elinkelpoiseksi pitkällä tähtäimellä.

Mutta ei Italian taloudellinen tilanne niin vakava ole, etteikö siitä 200 miljardin paketista voitaisi hukata 40% vihreisiin eko-hankkeisiin. Näin Bryssel käskee, joten näin tulee tapahtumaan. Eurooppa vihertyy kohta ihan silmissä, jos ei oteta huomioon kaikkea terästä ja krääsää, joka tuodaan Eurooppaan Aasiasta. Suljetaan kaikki saastuttavat tehtaat Italiassa ja perustetaan ne Kiinaan, jossa vihreä lainsäädäntö ei häiritse bisneksen tekemistä. Tuodaan se tavara sitten Kiinasta junalla Eurooppaan, niin ilmasto pelastuu ja luonto kiittää.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu