Onko Valko-Venäjällä enää paluuta aiempaan viralliseen totuuteen?

Valko-Venäjän presidentti Lukashenkan pokerinaama pitää edelleen. Vaalit on pidetty, ja hän voitti vaalit. Asia on loppuunkäsitelty. Vaalien tulos ilmoitettiin valtion virallisessa mediassa, ja kansan piti uskoa se, kuten on aina ennenkin tapahtunut. Kansalaisten usko aiempaan viralliseen totuuteen on kuitenkin murtunut. Opposition protestit keräävät valtavia väkijoukkoja kaduille, mutta presidentin kannattajien mielenosoituksia ei näy missään, paitsi jos presidentti kuljettaa itse väkeä maaseudulta busseilla pääkaupunkiin. Poliittisten mielipide-mittausten tekeminen on kiellettyä Valko-Venäjällä, mutta kansan mielipidettä alkaa olla helppoa mitata jo ihan tv-kuvienkin perusteella. Suuret väkijoukot vastustavat Lukashenkaa, mutta yhtä innokkaita kannattajia ei näy juuri missään.

Kesällä joku yksityinen taho teki netissä mielipide-mittauksen, jossa saatiin tulokseksi että vain 3% vastaajista kannatti Lukashenkaa, ja loput 97% äänestäisivät jotain muuta ehdokasta. Tämä kysely oli varsin epätieteellinen (anonyymi kohderyhmä, jonka edustavuutta väestön ryhmistä on mahdotonta arvioida), mutta käsitteestä 3% muodostui oppositiolle paljon käytetty slogan, ja suuri some-hitti Valko-Venäjän sosiaalisessa mediassa.

https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1187033/is-belarus-facing-a-slipper-revolution

Oppositio järjesti jo pari kuukautta ennen presidentin vaaleja suurehkoja julkisia poliittisia kokouksia, joissa puhuttiin ”tohveli-vallankumouksesta”. Köyhässä maassa torakka ei ole täysin tuntematon vieras asunnoissa. Jos asunnosta löytyy torakka, otetaan äkkiä tohveli jalasta, ja yritetään lyödä sillä torakka hengiltä. Lukashenkaa verrattiin opposition retoriikassa torakkaan (venäjäksi ”tarakan”), syöpäläiseen joka hallitsee 97% kansaa vain 3% kannatuksella, kuten netissä tehty kysely antoi ymmärtää.

Kesäkuussa vuokrasin polkupyörän Minskin keskustasta, ja ajoin noin 35 km pituisen lenkin pääkaupungin eteläisissä ja läntisissä osissa. Matkan varrella kävi selväksi, että 3% on suosituin tägi Minskin graffiti-taiteilijoiden keskuudessa tällä hetkellä. Ohessa alla on muutama valokuva reittini varrelta.

Osittain sensuroitu Lukashenkaa esittävä kuva on alunperin sisältänyt opposition sloganin ”Psycho 3%”. Psycho viittaa Lukashenkan vähätteleviin lausuntoihin, että globaali korona-epidemia on vain psykoosia ja hysteriaa. 3% viittaa Lukashenkan kannatukseen netissä tehdyssä mielipidekyselyssä. Tuo Lukashenkaa pilkkaava tarra oli liikennevalojen pylväässä Minskin ydinkeskustassa. Otin valokuvan aamulla aloittaessani pyöräretken, ja tarra oli siinä vielä illalla kun palautin pyörän vuokraamoon. Niin harvassa ovat olleet ne tahot Minskin ydinkeskustassa, joita Lukashenkaa pilkkaava tarra olisi häirinnyt sen verran, että he olisivat vieneet alkuperäisen sensuroijan työn päätökseen, ja tuhonneet koko tarran.

 

 

Putin ja Lukashenka pystyvät lopettamaan protestoinnin ja lakkoilun voimatoimin, jos haluavat. Venäjän vihreät miehet kyllä hoitavat homman, vaikka Valko-Venäjän armeija epäröisi. Eri asia on, onko Lukashenkalla enää realistisesti mahdollista voittaa takaisin kansan enemmistön luottamusta ja kunnioitusta. Jos diktatuuri pysyy pystyssä voimatoimin, virallinen totuus kaikuu jatkossa entistäkin kuurommille korville. Useimmat diktaattorit näkevät paljon vaivaa järjestääkseen ajoittain ”demokraattiset” vaalit, joilla osoitetaan diktaattorin nauttivan suurta kansan suosiota. Sitä yritettiin tälläkin kertaa, mutta homma meni pahasti pieleen. Tarina ei mennyt enää läpi kansalle.

Lukashenkan seuraava siirto tulee olemaan poliittisten myönnytysten tarjoaminen kansalle. Sitä yritti Venäjän viimeinen tsaarikin aikoinaan, viimeisenä oljenkortenaan, mutta silloin oli jo liian myöhäistä. Kansa halusi tehdä täydellisen pesäeron menneisyyteen.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Lukashenka yrittää kaikin voimin ostaa itselleen aikaa pysyä presidenttinä vielä tämän kauden loppuun asti, ehdottamalla uutta perustuslakia, joka mm. rajaisi presidentin vaalikausien määrää — tämän valtakauden jälkeen. Vaan luottaako kansa siihen, että vaalikausien määrällä tai muulla perustuslain muutoksella olisi käytännön merkitystä? Juurihan järjestettiin vaalit, ja suosituimman piti voittaa, mutta suosituimmat poistettiin ehdokkaiden listalta, ja sitten äänten laskenta suoritettiin hämärissä takahuoneissa ilman poliittisesti riippumattomien tahojen valvontaa.

Jos Lukashenka pysyy vallassa tämän kauden loppuun asti, tarvittaessa voimatoimin, Valko-Venäjän poliittiselle eliitille jää riittävästi aikaa rakentaa poliittiselle näyttämölle uusi supertähti, johon kansa uskoo, ja joka on vanhan poliittisen eliitin uskollinen ystävä, syystä tai toisesta. Ilmeisesti tämän vuoden vaalien suosituimmat ehdokkaat eivät olleet tarpeeksi lojaaleja vanhalle eliitille. Muutoin täytyy ihmetellä, miksi eliitin mielestä presidentin nimi täytyy olla nimenomaan Aljaksandr Lukashenka? Eikö se ole poliittisen eliitin etujen kannalta aivan sama, kuka heistä on presidenttinä kulloinkin?

Kyynisempi sanoisi tähän, että katsokaa nyt vaikka USA:ta, miten homma toimii siellä. Vaihtakaa sitä johtajan nimeä ja naamaa tarpeeksi usein, niin kansa uskoo että vaaleilla on jotain merkitystä. Jos Valko-Venäjän eliitti saa muutaman vuoden aikaa toipua tämän kesän poliittisesta myllerryksestä, ehkä he oppivat vaihtamaan johtajan nimeä ja naamaa vähän useammin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu