Onko vapaamuurarit kaikkien hyväveli-verkostojen äiti, vai pyyteetön hyväntekijöiden kerho?

Suomen vapaamuurarit esittelivät tänään toimintaansa Ilta-Sanomille. Tämän vuotinen vapaamuurarien PR-kampanja on matalammalla profiililla kuin jotkut takavuosien tempaukset, joissa on vuodettu medialle jopa jäsenluetteloita. Normaalisti vapaamuurarien jäsenluettelo on salainen.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c6c465db-d901-4d6b-8437-50b5687ad44b

Vapaamuurareilla on kaksi kiellettyä puheenaihetta: politiikka ja uskonto. Ja yksi kielletty sukupuoli toimintaan osallistumisessa: nainen. Talouselämän hyväveli-kerhojen muodostumista tällaiset säännöt eivät estäisi, vaikka niitä noudatettaisiin tunnollisesti (kuinka moni noudattaa omassa elämässään tunnollisesti jonkun kolmannen osapuolen laatimia sääntöjä?), koska liike-elämä ei ole kiellettyjen puheenaiheiden listalla.

Englantilaiset vapaamuurarit vakuuttavat sikäläiselle ”Yleisradiolle”, BBC:lle, että vapaamuurarit eivät juonittele keskenään hyötyä toisilleen talouselämässä. Liikkeen aatemaailmaan kuuluu, että toiminnan kautta ei tavoitella minkäänlaista hyötyä itselle.

https://www.bbc.com/news/uk-43005770

Jonkun sortin tutkija John Dukovskiy on kuitenkin eri mieltä tästä asiasta. Hänen tutkielmansa johtopäätös on, että vapaamuurariuteen sisältyy huomattavasti potentiaalia verkostoitumiseen liike-elämän edustajien kesken. Käyttävätkö he joskus tällaisen tilaisuuden hyväkseen, vai ohjaako omatunto aina kohti pyyteettömiä ja epäitsekkäitä hyveitä? Kas siinä kysymys. Ainakin kristinuskossa kokemukset ihmisten pyyteettömyydestä ja epäitsekkyydestä ovat usein melko vaatimattomia. Humanum est. Se on inhimillistä.

https://research-methodology.net/freemasons-and-entrepreneurial-networking/

 

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri, ehdokasnumero 461. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu