Oppivelvollisuutta pidennettiin, mutta väliinputoajia ei laitetakaan ammattiopintoihin

Oppivelvollisuus on nyt korotettu 18 ikävuoteen asti. Yli tuhat peruskoulunsa päättänyttä nuorta eri puolilla maata on tänä syksynä uuden tilanteen edessä: he eivät voi aloittaa heti puistokemian opintoja, eli lähteä dokaamaan kavereiden kanssa sossun rahoilla lopuksi elämäänsä, vaan heidän täytyy lusia vielä kaksi vuotta lisää jossain koulussa.

Mutta tässä kohtaa tuleekin yllätys: heitä ei laiteta ammatillisiin opintoihin, kuten kansan syvissä riveissä varmaankin luultiin, vaan heitä aiotaan pallotella yleissivistävissä koulutuksissa se kaksi vuotta. Vähän niin kuin kymppiluokka, ja sen päälle ehkä vielä 11-luokka.

https://yle.fi/uutiset/3-12061515

Alkaa pikku hiljaa tuntua siltä, että olisiko vanha konsti parempi kuin pussillinen uusia? Mestari ja kisälli. Kirves käteen ja opetetaan kaatamaan puu. Vasara käteen ja opetetaan naulaamaan lauta kiinni. Riepu käteen ja opetetaan miten raksalla tehdään loppusiivous. Eikö se ole siinä?

Mikä idea tässä nyt taas oli, että pidennettyä oppivelvollisuutta käytetään yleissivistävien opintojen pidentämiseen, ilman tietoa valmistumisesta mihinkään ammattiin? Siinä olisi ollut tilaisuus pakottaa jermut oppimaan joku ammatti, ennen kuin täyttävät 18 vuotta ja he saavat lakisääteisen oikeuden haistattaa pitkät koko yhteiskunnalle. Nyt heitä pallotellaan pari vuotta koulutuksissa jotka eivät johda mihinkään, ja lopputulos on se että oppivelvollisuuden päättyessä he ovat yhtä huonossa tilanteessa työmarkkinoilla kuin olisivat olleet ilman tätä pidennettyä oppivelvollisuutta.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu