Paikallinen sopiminen: menetämme työelämästä tasavertaisuuden, jota ei koskaan ollutkaan

Paikallinen sopiminen on taas esillä YLE uutisissa: UPM ja sen työntekijät ovat napit vastakkain, liittyen työnantajan aikomuksiin lisätä paikallista ja jopa yksilötason sopimista työehdoista, ehkä palkoistakin.

https://yle.fi/uutiset/3-11841629

Ay-liikkeen edustajat pelkäävät, että menetämme Suomen työelämästä tasavertaisuuden, jos työehtoja aletaan sopia paikallisesti työpaikoilla. Tässä tapauksessa spekuloidaan jopa sellaisella skenaariolla, että työnantaja neuvottelisi palkasta ja työehdoista henkilökohtaisesti jokaisen kanssa erikseen, jolloin eriarvoista kohtelua alkaisi esiintyä nykyistä enemmän myös työpaikan sisällä, ei pelkästään eri työnantajien välillä.

On hyvä, että ay-liike on huolissaan eriarvoisuudesta Suomen työelämässä. Siitä olen ollut huolissani minäkin, jo monen vuosikymmenen ajan. Mitään tasavertaisuutta ei Suomen työelämässä ole koskaan ollut, kun työehdot on sovittu alakohtaisesti. Eri alojen välillä on ollut todella räikeitä eroja, mutta se on vain hyväksytty.

Olisiko nyt aika lakata hyväksymästä Suomen työelämään pesiytynyttä, TES-sopimuksiin kanonisoitua eriarvoisuutta, siirtämällä kaikkia työntekijöitä koskevaan lainsäädäntöön se mikä on oikein ja kohtuullista, ja luopumalla siitä mikä ei ole oikein eikä kohtuullista?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu