Paikan päällä Minskissä: vallankumous sunnuntaisin ei etene

Valko-Venäjän pääkaupunki Minsk osui matkani varrelle tämän viikon perjantaina. Olen käynyt Minskissä muutaman kerran kesän ja syksyn 2020 aikana, mutta sitä kuuluisaa vallankumousta en ole nähnyt. Tämä johtuu siitä, että olen käynyt Minskissä yleensä arkipäivänä, mutta Valko-Venäjän poliittiset protestit ovat vähän kuin kirkko: siellä käydään vain sunnuntaisin. Onkohan maailman historiassa montakin vallankumousta, jotka on saatu aikaan sunnuntaisin?

Minskin metrossa suojamaskin käyttöaste oli korkea. Myös kännykkään tuijottamisen yleisyys oli hyvää tasoa. Tähän valokuvaan osui 12 satunnaista metron matkustajaa, joista 10 käyttää kasvomaskia, ja yhtä moni räplää kännykkää.

Valko-Venäjällä ei kuulu tyyliin ”suositella” mitään. Asiat käsketään. Tämä kyltti bussin ovessa sanoo, että sisäänkäynti ilman maskia on KIELLETTYÄ. No ei se maskin käyttöaste ollut ihan 100% kuitenkaan missään. Ei lentokoneessa, ei metrossa, eikä tässä bussissa. Mutta moninkertainen verrattuna Suomen julkiseen liikenteeseen. Saattaa olla myös korona-tilastot moninkertaisia, tiedä häntä.

Evro-opt hypermarketissa ”suomalainen” juusto oli tarjouksessa. Mutta ei ”hollantilainen” eikä ”venäläinen” juusto. Höh, eikö suomalaisuus myy yhtä hyvin? Vai onko S-ryhmän halpuutus levinnyt jo ulkomaille asti? Oikeasti nämä kaikki juustot ovat paikallista tuotantoa, ne on vain brändätty tuolla tavalla hienostuneesti.

Ostin ”suomalaista” juustoa, aamupalan tarpeiksi. Bongasin marketissa myös venäläisen oluttehtaan uutta Indian Pale Lageria. Varsin mielikuvitukseton olutmerkki, jonka yleensä kierrän kaukaa, on kerrankin saanut jotain järkevää aikaan.

Mitähän seuraavat vuodet tuovat tullessaan Valko-Venäjällä? Diktatuuri ei ole kaatumassa, jos se ei itse päätä kaatua. Kun niin kauniisti pyydetään. Harva diktaattori poistuu sillä keinolla. Lukashenkan kohdalla kuitenkin elätellään toiveita, ja hän on itsekin lausunut julkisuudessa, että luopuu vallasta heti kun hänen (Putinin kanssa sovittu) uusi hieno perustuslakinsa on hyväksytty. Siihen voi mennä vielä vuosi tai pari. Mikäs kiire tässä on, presidentin valtakautta on vielä paljon jäljellä.

Jos Lukashenka luopuu vallasta, yksi kulttihahmo on pelistä pois. Mutta luopuuko diktatuuri vallastaan? Miksi se tekisi niin? Diktatuureilla ei ole tapana tehdä niin. Tämä jää nähtäväksi, mitä sieltä vielä tulee.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu