Päiväkotien sulkeminen voi asettaa isovanhemmat kuoleman vaaraan

Italialla oli huonoa onnea joutua ensimmäisenä Euroopan valtiona tekemään virheet, joista muut maat pääsevät oppimaan kärsimättä itse. Se virhe nimittäin, että ei oteta korona-virusta vakavasti tuhansia kuolemia aiheuttavana epidemiana.

Euroopan maiden hallitukset pelaavat korona-viruksen kanssa shakkia, jossa tarvitaan pokerinaamaa. Koulujen ja päiväkotien sulkeminen on valttikortti, jota muutaman maan hallitus panttaa vielä hihassaan pahan päivän varalle. Esimerkiksi Suomen, Ruotsin ja Britannian hallitukset harkitsevat vielä tätä asiaa. Se on siirto, jolla voidaan mahdollisesti säästää tai menettää tuhansia ihmishenkiä.

Vahvistettuja tartuntoja on tällä hetkellä noin 100 Helsingin seudulla, ja toiset 100 muualla Suomessa. Oireettomat taudin kantajat mukaan lukien tartuntojen määrä saattaa olla noin 10-kertainen. Jo tämän päivän (14.3.) iltaan mennessä tilanne saattaa olla se, että Helsingin seudulla taudin kantajia on yksi tuhannesta eli 0.1% väestöstä, ja muualla Suomessa kolmasosa tästä.

Taudin kantajien määrä on maailmalla kaksinkertaistunut pahimmassa tapauksessa päivän välein, ja suotuisimmassa tapauksessa yli viikon välein. Hallitusten toteuttamat rajoitustoimet, kuten yleisötapahtumien perumiset tai koulujen sulkemiset, vaikuttavat sen aikavälin pituuteen, jossa taudin kantajien määrä kaksinkertaistuu:

1. aikajakso = 0.1 % väestöstä kantaa tautia, ja 0.005% tarvitsee tehohoitoa sairaalassa
2. aikajakso = 0.2 % väestöstä kantaa tautia, ja 0.01% tarvitsee tehohoitoa sairaalassa
3. aikajakso = 0.4 % väestöstä kantaa tautia, ja 0.02% tarvitsee tehohoitoa sairaalassa
4. aikajakso = 0.8 % väestöstä kantaa tautia, ja 0.04% tarvitsee tehohoitoa sairaalassa
5. aikajakso = 1.5 % väestöstä kantaa tautia, ja 0.08% tarvitsee tehohoitoa sairaalassa
6. aikajakso = 3 % väestöstä kantaa tautia, ja 0.15% tarvitsee tehohoitoa sairaalassa
7. aikajakso = 6 % väestöstä kantaa tautia, ja 0.3% tarvitsee tehohoitoa sairaalassa
8. aikajakso = 12 % väestöstä kantaa tautia, ja 0.6% tarvitsee tehohoitoa sairaalassa
9. aikajakso = 24 % väestöstä kantaa tautia, ja 1.2% tarvitsee tehohoitoa sairaalassa

Tehohoidon resurssit alkavat tulla täyteen jo 5. aikajakson kohdalla. Sen jälkeen voidaan joutua Italian tilanteeseen, jossa ihmisiä kuolee oireisiin joihin olisi riittävän tehokas hoito, mutta tehohoidon paikat loppuvat kesken, ja jotkut jäävät ilman tarvitsemaansa hoitoa.

Suomessa ollaan 1. aikajakson kohdalla, Ruotsissa 2. aikajakson kohdalla. Kumpikaan näistä maista ei ole vielä sulkenut kouluja. Tanska ja Norja ovat 3. aikajakson kohdalla, ja ne ovat juuri päättäneet sulkea kaikki koulunsa. Ruotsi seurannee perässä noin viikon kuluessa, ja Suomi kahden viikon kuluessa, riippuen siitä kuinka nopeasti tauti tarttuu maiden hallitusten tarjoamaan täkyyn, eli lasten normaali kanssakäyminen kouluissa ja päiväkodeissa.

Kukaan ei tosissaan usko, että taudin leviäminen pystytään välttämään. Influenssoista on niin paljon kokemusta, ja niin vähän menestystä niiden leviämisen torjumisessa. Sen takia hallitukset pelaavat matemaattista peliä tehohoidon paikkojen ja taudin leviämisen nopeuden kanssa. Taudin halutaan leviävän tietyllä nopeudella, jotta kansantaloutta rasittavat poikkeusolot menevät ohi kohtuullisessa ajassa — mutta ei liian nopeasti, jotta tehohoidon paikat eivät lopu kesken. Koulujen oppilaat ja päiväkodin lapset ovat tähän tarkoitukseen oivallinen syötti, varsinkin kun korona-virus on lähes harmiton näille ikäryhmille. Mutta ei heidän vanhemmilleen tai isovanhemmilleen. Ja siinä ongelma onkin.

Jos Suomessa kaikki päiväkodit suljetaan kahden viikon kuluttua, kun taudin kantajia on 0.5% väestöstä, monessa perheessä lapset menevät hoitoon isovanhemmille, tai muille riskiryhmiin kuuluville henkilöille. Oireettomat lapset tartuttavat isovanhempansa tai muut hoitajansa tässä vaiheessa jo 0.5% todennäköisyydellä — ja myöhemmässä vaiheessa vieläkin suuremmalla todennäköisyydellä — ja sitten alkaa tapahtua tehohoidon osastoilla.

Sen takia tärkein kysymys, joka lapsiperheessä kannattaa nyt kysyä, on: Kuka hoitaisi lapset, jos päiväkodit menisivät kiinni? Jos vastaus tähän kysymykseen on ”isovanhemmat”, tai joku muu riskiryhmiin kuuluva taho, siinä tapauksessa kannattaa vakavasti harkita lasten ottamista pois päiväkodista välittömästi, nyt kun riski on vasta 0.1% että lapset ovat oireettomia korona-viruksen kantajia ja tartuttavat omat lähisukulaisensa. Tuo riski tulee kaksinkertaistumaan vähintään viikoittain, mahdollisesti paljon sitäkin nopeammin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu