Palkkojen avoimuudesta: puolet palkoista julkisia jo nyt, vain parempi väki salailee vielä

Palkkatietojen avoimuudesta on keskusteltu politiikassa jonkin aikaa. Asia ei ole etenemässä mihinkään suuntaan. Ammattiliitot taisivat jossain vaiheessa ehdottaa sellaista ihan minimi-tason ratkaisua, että liiton edustaja tai työntekijöiden luottamushenkilö pääsisi näkemään yrityksen kaikkien työntekijöiden palkat, vaitiolovelvollisuuden nojalla, todetakseen esiintyykö palkkauksessa lainvastaista syrjintää.

Ei edennyt sekään. Ei etene mikään.

Kaikenlainen hintojen ja palkkojen salailu on aina yritykselle kotiinpäin. Palkkojen salailu hyödyttää eniten työnantajaa, ja toiseksi eniten muutamia yksilöitä, jotka salailun turvin saavat neuvoteltua yleistä tasoa reilusti korkeamman palkan itselleen. Yrityksen on helpompaa tehdä palkan tasossa poikkeus yhden työntekijän kohdalla, joka sattuu hakemaan työtä yrityksen kannalta epäedullisessa markkinatilanteessa ja kehtaa pyytää kovaa palkkaa, jos se asia jää salaisuudeksi, eikä johtajan ovelle tule kohta kymmenen hengen jono kateellisena nurkumaan, että miksi minä en saa yhtä paljon kuin tuo toinen saa.

Palkat ovat siis salaisia, eikä yhteiskunnasta ole löytynyt valmiutta raottaa salaisuuden verhoa miltään osin. Paitsi että useimmat palkat eivät ole salaisia. TES-palkat ovat laajasti käytössä yhteiskunnassa, ja vaikka TES-tason ylittäminen onkin sallittua, julkisella sektorilla ja monella yksityiselläkin alalla on käytännössä varmaa, että sitä ei montaa prosenttia ylitetä, jos lainkaan.

Vain paremman väen palkat ovat oikeasti salaisia, siten että työntekijän palkkaa ei voi päätellä minkään julkisesti tarjolla olevan tiedon perusteella kovin suurella tarkkuudella ja todennäköisyydellä.

Miltä elämä maistuu sille ehkä jopa enemmistölle kansasta, joiden palkka perustuu TES-tasoon niin läheisesti, että heidän palkkansa on käytännössä julkista tietoa? Näistä parista miljoonasta ihmisestä luultavasti yksikään ei herännyt tänä aamuna harmitellen sitä, että hänen palkkansa on julkista tietoa. Joivat aamukahvinsa ihan hyvillä mielin.

Kaikkeen tottuu. Se mikä on otettu normaaliksi käytännöksi, tuntuu sitten normaalilta.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu