Pankkien yhteisvastuullisuus lisääntyy, Vanhanen selittelee miksi

En tietoisesti yritä etsiä Matti Vanhasta kritiikin kohteeksi toistuvasti. Alitajuisesta mielen maisemasta en voi vannoa mitään. Mutta selityksiä on taas kuultu, tällä kertaa aiheesta, miksi on Suomen etu että euro-maiden pankkien yhteisvastuu lisääntyy.

https://yle.fi/uutiset/3-11674375

Selitys menee niin, että ”Suomi haluaa, että pankkijärjestelmä huolehtii omista virheistään”. Yhteisvastuullisesti. Siis Suomen hyvin hoidetut pankit huolehtivat Etelä-Euroopan huonosti hoidettujen pankkien leväperäisistä roskalainoista. Eli taas Suomi maksaa etelän tekemät virheet?

Selitys jatkuu, että tavoitteena on ”irrottaa kotivaltion veronmaksajien vastuu pankeista”. Jos Italiassa talous on kuralla niin pahasti, että pankki meinaa kaatua, sitä eivät enää maksa siis Italian veronmaksajat, vaan osittain suomalaiset pankit.

No tämähän on nerokasta. Mikä olikaan tässä Suomen saama hyöty? Vaikka ihan ranskalaisilla viivoilla, lyhyesti kiteyttäen?

Mutta aikuisten oikeasti, ei kai kukaan usko enää vuoden 2008 globaalin pankki-kriisin jälkeen, että kaatuvien pankkien kustannuksia ei sälytettäisi tarvittaessa veronmaksajien niskaan? ”Liian iso kaatumaan”, sanottiin USA:n roisto-pankeista tuolloin. Sanottiin että lamasta tulee niin ja niin syvä, kaatuu niin ja näin monta yritystä ja menetetään noin monta työpaikkaa, jos tämän pankin annetaan kaatua. Joten pankeille lapioitiin veronmaksajien rahaa taskut täyteen, eivätkä roska-pankkiirit menettäneet edes rahallisia bonuksiaan hyvin tehdystä työstä.

Kuka uskoo, että pankin kaatumisen uhatessa ei toistettaisi samoja fraaseja myös tulevaisuudessa? Kuka uskoo, että veronmaksaja olisi oikeasti suojassa pankkijärjestelmän ottamilta riskeiltä?

Joten, mikä olikaan hyöty ja Suomen etu tässäkin eurooppalaisen yhteisvastuun lisäämisessä, tällä kertaa?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu