Perhevapaauudistus: isät isyysvapaalle vaikka väkisin?

Naisvaltainen eli tasa-arvoinen hallitus haluaisi, että Suomen kansa alkaisi käyttää vanhempainvapaita entistä tasapuolisemmin. Miehet yhtä paljon kuin naiset, tai ainakin enemmän kuin nykyään.

Perinteisesti lasten hoitaminen on ollut naisten rooli muinaisissa yhteiskunnissa. Siinä oli kova työ sata vuotta sitten naisilla lobata itsensä ylipäätään kodin ulkopuoliseen työelämään mukaan. Nyt naiset ovat itsestään selvä osa työelämää, mutta lasten hankkiminen katkaisee heidän työuransa pidemmäksi aikaa kuin se katkaisee miesten työuran.

Naisten perinteinen rooli lasten hoitajana häiritsee ideologisella tasolla hallituksen naisia ja heidän taustajoukkojaan. He haluaisivat nähdä yhteiskunnan, jossa naisen työura on vuosina laskettuna keskimäärin yhtä pitkä kuin miesten työura. Mutta naisilla on taipumusta käyttää vanhempainvapaita paljon enemmän kuin miehillä. Se ärsyttää feminis… eikun tasa-arvon kannattajia.

Niinpä hallitus pohtii keinoja, joilla miehet saataisiin käyttämään vanhempainvapaita nykyistä enemmän. Naisten kiintiötä aiotaan vähän lyhentää, ja miesten kiintiötä pidentää. Mutta kuitenkin aiotaan sallia että mies siirtää osan kiintiöstään naiselle.

https://yle.fi/uutiset/3-11203974

Minulle syntyy kolmas lapsi tuossa ehkä kuuden viikon kuluttua. En aio pitää vanhempainvapaata päivääkään. Muutaman etätyöpäivän varmaankin pidän juuri syntymän jälkeisinä päivinä. Isovanhemmat tukevat äitiä kodin askareissa parin kuukauden ajan syntymän jälkeen, sillä välin kun minä paahdan työelämässä tukka putkella. Teen rahaa. Perheelle. Koska sitä tarvitaan, erityisesti lapsen syntymän jälkeisinä kuukausina.

Ennustan että hallituksen kikkailu vanhempainvapaiden kanssa tulee aiheuttamaan paljon puhetta, vähän tekoja, ja erittäin vähän muutoksia nykyiseen tilanteeseen. Vanhempainvapaa on huono diili taloudellisesti. Se on maksullista huvia, eikä ihan halpaakaan. Siinähän tienaa paljon vähemmän kuin töissä, juuri silloin kun perheen menot ovat tavallista korkeammalla tasolla.

Sen takia emme tule todennäköisesti koskaan näkemään tilastoja, joissa miehet käyttävät vanhempainvapaata yhtä paljon kuin naiset, jos ei sitten hallitus säädä lakia että miesten on pakko pitää vapaata yhtä paljon. Naisten on käytännön syistä välttämätöntä levätä työstä jonkin aikaa, ennen ja jälkeen lapsen syntymän. Mutta miesten ei ole käytännössä välttämätöntä levätä työnteosta, esimerkiksi isovanhemmat voivat hoitaa kaiken mitä hoidettava on kotona. Taloudelliset syyt motivoivat monia miehiä pysymään työelämässä, ja jättämään kalliin vanhempainvapaan ostamatta, kun perheen pankkitilille ei kaivata yhtään ylimääräisiä isoja menoeriä juuri sillä hetkellä.

Käytännön pakko vs. vapaaehtoinen mahdollisuus joka maksaa paljon rahaa, on selvää että näistä ensiksi mainitun suosio on 100%, mutta jälkimmäisen suosio on jotain paljon vähemmän, ja tulee aina olemaan. Ainakin niin kauan kun vapaaehtoinen mahdollisuus maksaa paljon, eli alentaa tulotasoa merkittävästi.

Tarjotkaa minulle muutama isyysvapaa täydellä palkalla, niin lupaan ottaa ne heti käyttöön. On aivan sama tarjoatteko minulle 30 vai 60 päivää isyysvapaata puolella palkalla, siihen hintaan en aio ostaa niitä yhtään päivää. Mutta jos tarjoatte yhdenkin isyysvapaan päivän täydellä palkalla, siihen tarjoukseen tarttuisin kyllä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu