Perussuomalaisten poliittinen filosofia on levällään kuin Jokisen eväät

Hankamäki-kohu osoittaa, kuinka nuori ja vielä elämälleen suuntaa etsivä perussuomalaisuus on poliittisena liikkeenä ja ideologiana.

Politiikassa on jyrkkiä erimielisyyksiä, suorastaan vihamielisyyteen asti. Jos Jukka Hankamäki päästettäisiin Vasemmistoliiton tai Vihreiden puoluekokoukseen luennoimaan sovinistisen ajattelun perusteista, lempeät ja suvaitsevaiset kukkahattu-tädit ryntäisivät pitkin käytäviä kiukkuisina ja aggressivisina.

Tilanne on samanlainen uskonnoissa. Jos Jehovan todistaja saarnaisi luterilaisen kirkon jumalanpalveluksessa sunnuntaina, yleisössä olevat mummot kääntyisivät haudassaan. Harhaoppia! Jeesus on Jumala, ei luotu ihminen!

Kuitenkin politiikassa ja uskonnossa onnistutaan järjestämään mukavia yhteisiä kokoontumisia, joissa puhuja saarnaa tunnin tai pari tunteella ja paatoksella, ja yleisö on samaa mieltä niin kokosydämisesti, että melkein kyynel vierähtää silmäkulmaan. Olipa hyvä puhe! Tuo on niin totta mitä se sanoi! Tätä puhujaa haluan kuulla joskus toistekin.

Tällaiseen tilanteeseen pääseminen vaatii jonkun verran historiaa, että muodostuu kollektiivinen tapa ajatella ja uskoa, mikä on oikein ja mikä on väärin, ja mikä on elämän tarkoitus. Parhaimpiinsa pukeutuneen juhlaväen eteen astuvan puhujan täytyy tuntea yleisönsä ja heidän tapansa ajatella. Jokainen kirkkokunta kouluttaa saarnaajia useita vuosia, jotta he osaavat julistaa tarkalleen oikeanlaista totuutta, poikkeamatta harhaopin puolelle missään tärkeässä yksityiskohdassa.

Jukka Hankamäki astui estradille paksun tutkimuksensa kanssa, mutta yleisö pillastui. Omat koiratkin purivat. Totuus kiihotti. Nyt sitä totuutta viilataan uuteen uskoon, jossain Perussuomalaisten puoluetoimiston takahuoneessa. Harhaoppeja karsitaan pois, jotta perussuomalainen juhlaväki voi sanoa teokselle Aamen! innostuneina ja sydän täynnä kansallismielistä hurmosta.

Mutta onko edes olemassa vakiintunutta perussuomalaista elämänfilosofiaa? Olisiko Hankamäen pitänyt tutkia ensin perussuomalaisuutta, mitä se on, mihin he uskovat, ja miten he ajattelevat? Tunne yleisösi, ja laula heidän laulujaan, jos haluat syödä heidän leipäänsä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu