Perussuomalaisten puoluekokous oli homogenisoitu versio demokratiasta

Puolueiden sisäinen politiikka ei ole vapaata demokratiaa pienoiskoossa, vaan homogenisoitu versio demokratiasta. Puolueita johdatellaan edustamaan ja säilyttämään tietynlainen poliittinen perinne ja linja. Ei ole tarkoitus, että mikä tahansa kansan tahto voittaa puolueen sisäiset vaalit. Tarkoitus on, että puolueen poliittisten perinteiden mukainen kansan tahto voittaa.

Yksi tapa, jolla puolueet pyrkivät kohti tällaista päämäärää, on puolueen jäsenten valikointi, jotta jäseneksi ei oteta ihan ketä tahansa. Ehkä tärkein kriteeri on, että jäseneksi ei oteta ketään joka on syyllistynyt sellaisiin rikoksiin, jotka toisivat puolueelle huonoa mainetta ja karkottaisivat äänestäjiä. Jäseniä valikoidaan jonkun verran myös poliittisen suuntautumisen perusteella. Puolueen sisällä saa olla montaa mieltä monesta asiasta, mutta jossain menee raja jonka yli puolueen jäsenten ei toivota menevän. Saattaa jäädä jäsenyys saamatta, tai voi tulla erotetuksi puolueesta. Tämä on yksi tapa, jolla puolueet homogenisoivat jäsenistöään ja poliittista linjaansa.

Toinen tapa nähtiin Perussuomalaisten puoluekokouksessa tänä viikonloppuna. Muutama blogisti on jo ihmetellyt ja päivitellyt sitä, että Perussuomalaisten kaikkiin neljään puheenjohtajan rooliin ja puoluesihteerin paikalle valittiin melko samanlaista tiukkaa linjaa vetävä ehdokas. Maltillisemmat ehdokkaat eivät saaneet yhtäkään näistä paikoista. Totta kai siinä kävi niin. Vaalitapa varmistaa sen, että puolueen viidestä tärkeimmästä johtajasta muodostuu poliittisesti melko homogeeninen ryhmä.

Jokaisesta puolueen tärkeästä roolista äänestettiin erikseen. Se varmistaa, että puolueen jäsenten enemmistö saa mieluisan ehdokkaan valittua jokaiseen rooliin, eikä puolueen valtalinjasta poikkeava vähemmistö saa yhtään ehdokasta läpi mihinkään rooliin.

Jos vaalitapa olisi ollut sellainen, että eniten ääniä saanut ehdokas saa puheenjohtajan paikan, toiseksi eniten ääniä saanut pääsee puoluesihteeriksi, kolmanneksi eniten ääniä saanut on ensimmäinen varapuheenjohtaja, ja niin edelleen, silloin puolueen viiteen tärkeimpään rooliin olisi voinut mahtua joku melko radikaali toisinajattelijakin. Sellainen kuin vaikka Ossi Tiihonen.

Puolueet eivät yleisesti ottaen toivo ajautuvansa sellaiseen tilanteeseen, että puoluetta näkyvästi edustavat avainhenkilöt vetävät köyttä eri suuntiin. Puolueen johtajisto halutaan mieluummin homogenisoida. Jokaisesta avainhenkilöstä äänestäminen erikseen on keino päästä siihen tavoitteeseen. Enemmistö saa tahtonsa läpi jokaisen avainhenkilön kohdalla, ja mahdollinen toisinajatteleva vähemmistö puolueen jäsenistä jää ilman tärkeitä rooleja puolueen johdossa.

0
IonMittler
Perussuomalaiset Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu