Pitäisikö hallituksen luottokortilla olla joku limiitti?

Hallitus vinguttaa luottokorttia ja ottaa valtiolle lainaa tämän kevään ja kesän aikana siihen tahtiin, että hiukset nousevat pystyyn tavallisella kuolevaisella, jonka luottokortissa on limiitti.

On olemassa asioita, joita eduskunta ei saa päättää yksinkertaisella enemmistöllä (yli 50 %), eli käytännössä hallituspuolueiden äänillä. Tarvitaan suurempi enemmistö kansanedustajista, esimerkiksi kaksi kolmasosaa (67 %) tai jopa viisi kuudesosaa (83%).

Nyt liikutaan niin suurissa rahasummissa, joita tullaan maksamaan jopa kymmeniä vuosia, että tyhmempi haluaisi jo tässä vaiheessa kysyä: Pitäisikö olla joku limiitti, suhteessa valtion BKT:hen, kuinka paljon hallitus saa tuhlata valtion rahaa, taakaksi seuraavillekin hallituksille ja tuleville sukupolville, pelkällä yksinkertaisella enemmistöllä eduskunnassa?

Tämän kysymyksen esittäminen taitaa olla myöhäistä nykyiseen tilanteeseen. Rouvat ovat jo kuskin paikalla, ja avaimet lukossa. Pitäkää kiinni hatuistanne. Perustuslaki näyttää olevan pelkkä hidaste, ei este millekään toimenpiteelle. Varsinkin budjettivallan siirtäminen EU:lle näyttää olevan poliittisesti mahdollinen vaihtoehto, koska se on ”hyvä idea”, ja ”nyt tarvitaan vähän solidaarisuutta”, olipa se perustuslain vastaista tai ei.

Lait eivät koske poliitikkoja, vaan tavallisia kuolevaisia. EU-poliitikoille riittää jos idea on hyvä, sen ei tarvitse olla laillista. Jos eduskunta rikkoisi lakia, heidän tuomarinsa olisi… eduskunta itse!

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu