Pitäisikö pakolaiset sijoittaa pieniin kuntiin, pysyvästi?

Suomen väestö keskittyy etelän suuriin kaupunkeihin, ongelmaksi asti. Suurissa kaupungeissa työpaikkojen lähellä on huutava asuntopula, ja asumisen hinta kohoaa pilviin. Samalla syrjäseutujen asuntokanta jää tyhjilleen ja menettää arvoaan suorastaan romahtamalla, ja pienet kunnat ajautuvat talousvaikeuksiin väen vähentyessä.

Väestön jakautumisen tasapainottamista on ehdotettu moneen kertaan ja monelta taholta. Esimerkiksi Ilta-Sanomien Timo Paunonen haparoi pimeässä viime viikkoisella pääkirjoituksellaan, jossa hän toivoo että työttömät muuttaisivat syrjäkylille ihan itse ja omasta tahdostaan:

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006413472.html

Ihmisillä on taipumusta uskoa juuri päinvastoin, että syrjäkyliltä pitää muuttaa suuriin kaupunkeihin, jos haluaa löytää töitä. Näin tekevät jopa pakolaisetkin, vaikka heillä ei olisi edes oikeutta tehdä työtä:

https://yle.fi/uutiset/3-8947422

Suurissa kaupungeissa on töitä, ja niin kauan kun työnantajat perustavat työpaikkojaan lähinnä vain suuriin kaupunkeihin, työntekijöiden pitää mennä perässä, jotta työ ja tekijä kohtaavat toisensa.

Työpaikkojen suunniteltu sijoittaminen syrjemmälle seudulle olisi hyödyksi, mutta sitä odotellessa on myös muita keinoja keventää ylikansoitusta ja asuntopulaa suurimpien kaupunkien työpaikkojen läheisyydessä.

Syksyn blogissani visioin, että suurten toisen asteen oppilaitosten siirtäminen pois suurista kaupungeista olisi helpoin laillinen väestönsiirto. Opiskelijat haluavat opiskelupaikan, ja menevät sinne missä tärkeä oppilaitos on. Jos lääketieteen tai lakitieteen opetus olisi Itä-Suomen kuolevissa kunnissa, niin lääketieteelliset ja lakitieteelliset tulevaisuuden toivot menisivät sinne heti ja käskemättä. Tuskin yksikään näistä etuoikeutetuista ammateista haaveileva luopuisi koulutuspaikastaan sen takia, että koulu on jossain susirajalla, taidanpa sittenkin opiskella roskakuskiksi.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/maakuntien-arvoton-asuntokanta-hyotykayttoon/

Eläkeläiset ovat toinen ryhmä, joiden ei tarvitse asua työpaikkojen äärellä, jos he eivät ole enää työelämässä mukana.

Kolmas ryhmä on pakolaiset, joilla ei ole oikeutta tehdä töitä. Heitäkin siirtyy suuriin kaupunkeihin niistä pienistä kunnista, jotka ovat alunperin vastaanottaneet heidät Suomeen. On aika heikkoa yhteiskuntasuunnittelua, että Suomi majoittaa ja rahoittaa jopa pakolaistenkin oleskelua suurissa kaupungeissa, jossa valtion kukkarosta maksettava asuminen on kalleinta, ja epäsuorasti pakolaisten asuttaminen ruuhka-Suomeen heikentää aseuntojen saatavutta ja nostaa asumisen hintaa myös kaikille muille, joilla olisi oikeasti käytännön tarve asua työpaikkojen lähellä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu