Poikkeuslailla kolme kuukautta sosialismia ja korotonta rahaa?

Hätätila on julistettu. Ei sotatilaa, mutta melkein. Ranskan presidentti kuvailee tilannetta ”sodaksi terveydellistä uhkaa vastaan”. Israelin pääministeri rinnastaa olosuhteet terrorismia vastaan taistelemiseen.

Sodassa lähes kaikki häviävät, mutta myös voittajia on, niin epäreilulta kuin se voi kuulostaakin. Tasan eivät käy taloudelliset tappiot poikkeustilan aikana.

Lääkäreiltä eivät työt lopu, eikä sairaaloilta lopu rahaa tuottava asiakasvirta. Esiintyviltä taiteilijoilta ja niiden sidosryhmiltä sen sijaan loppuivat nopeasti kaikki työt ja tulot. Mutta eivät menot, kuten palkat, vuokrat ja lainan lyhennykset.

Feodalismin henki elää edelleen vahvana, hätätilan keskelläkin. Vuokraisäntä perii talonpojalta veronsa joka tapauksessa, etukäteen sovittu määrä viljaa, siitä huolimatta vaikka kato olisi vienyt koko sadon. Vuokraisännän oikeus veroon ei jousta, eikä pidä taukoa.

Hulluahan tämä on, jakaa ulkoisen uhan aiheuttaman hätätilan taloudelliset vaikutukset näin epätasaisesti ja epäreilusti kansan keskuuteen. Keskiaikaista touhua.

Reilua ja tasapuolista tästä ei saa kai millään, mutta yritän kuitenkin tasoittaa pelikenttää edes vähän. Toivottavasti myös hallitus pyrkii sellaiseen päämäärään:

  • Kelan tulisi maksaa työttömyysturvaa ilman karenssia kaikille työntekijöille ja yrittäjille, jotka menettävät tulonsa nykyisen poikkeustilan takia.
  • Yrityksen ja kansalaisen velvollisuus maksaa vuokraa pitäisi poikkeustilan aikana sitoa yrityksen toimintaedellytysten jatkumiseen. Jos poikkeustila aiheuttaa yritykselle tai työntekijälle 50% tulon menetyksen, vuokran maksuvelvollisuus feodaaliselle isännälle pitäisi vähentyä 50%. Jos tulon menetys on 100%, vuokran maksuvelvollisuuden pitäisi poistua kokonaan väliaikaisesti.
  • Vastaavasti talouden nokkimisjärjestyksessä ylemmäs mentäessä, velvollisuus lyhentää mitä tahansa velkaa tai maksaa korkoa velalle tulisi olla sidoksissa siihen, kuinka paljon poikkeustila vähentää velan maksajan tuloja. Lomautetulla työntekijällä tulot putoavat 50%, joten myös velkojen lyhentämisen ja korkojen maksun velvollisuuden pitäisi väliaikaisesti vähentyä 50%. Ja tällä en tarkoita pidennettyä maksuaikaa alkuperäiselle summalle, vaan maksuvelvollisuuden leikkausta jota ei siirretä tulevaisuuteen, vaan se poistuu kokonaan.

Poikkeuslailla kolme kuukautta sosialismia. Kolme kuukautta solidaarisuutta. Italiassa ja Espanjassa ollaan jo tekemässäkin hieman sen suuntaisia päätöksiä, kuin edellä on esitetty:

https://elpais.com/economia/2020-03-17/el-gobierno-aprobara-una-moratoria-para-el-pago-de-hipotecas.html

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu