Poistettaisiinko KELA-korvaus yksityisiltä lääkäreiltä, lääkkeineen ja matkakuluineen?

Suomessa on tällä hetkellä vasemmistolaisin mahdollinen hallitus. Sitä ei voi päätellä siitä, että heikoimmassa asemassa olevien työntekijöiden asemaa puolustettaisiin säätämällä yleissitova minimipalkka. Kohtuus kaikessa, pseudo-vasemmistolaisuudessakin. Mutta yksityisten eli kapitalistien lääkäripalveluiden kohdalla hallitus saattaa vielä näyttää punaiseksi lakatut kyntensä. Meneillään on selvitys, voitaisiinko ottaa KELA-korvaukset pois yksityisten lääkärien palveluista. Ja samalla vaikka myös lääkkeistä, joiden reseptin on määrännyt yksityinen lääkäri. Sekä erityisryhmien taksikyydeistä, jos ne suuntautuvat yksityisen lääkärin vastaanotolle.

https://yle.fi/uutiset/3-12028394

Kaipa tällainen ajattelu sopii vihervasemmiston mielestä ihmisoikeuksien ja kansalaisten tasavertaisen kohtelun periaatteisiin. Vaikka tässä suunnitellaan, että valtio kustantaisi jatkossa lääkärinhoitoa, lääkkeitä ja matkakuluja vain osalle kansasta. Kun tähän asti valtio on kustantanut näitä kuluja periaatteessa kaikille, kävivätpä he millaisessa lääkärissä tahansa (poislukien vaihtoehtoiset enkelipöly-hoidot).

On vaikea kuvitella tällaiselle lainsäädännölle elinikää kovin paljon kahta vuotta enempää, jos hallitus saa väännettyä tällaiset muutokset vallitseviin KELA-korvauksen käytäntöihin. Sitten se laki kumotaan.

Julkinen terveydenhuolto on muuten hyvä ja melko laadukas systeemi, mutta jonot ovat pitkiä kuin nälkävuosi. Suomalainen poliittinen korruptio ilmenee yleisimmin juuri pitkinä jonoina. Homma toimii niin, että jos laki määrää kunnan tai muun tahon tuottamaan jotain palvelua (olipa sitten terveyspalveluita tai vaikka suomen kielen koulutusta maahanmuuttajille), lakia kierretään tuottamalla sitä palvelua vähemmän kuin sille on tarvetta. Sitten muodostuu pitkä jono, kun lakisääteistä palvelua ei olekaan saatavilla kaikille halukkaille.

Hyvä systeemi: ensin maksat korkeita veroja, jotta yhteiskunnalla on varaa tuottaa sinulle julkisia palveluita, ja tukea sinun lääkekulujasi ja matkojasi lääkärin vastaanotolle. Sitten yhteiskunta ei maksakaan sinun lääkäripalveluitasi, eikä sinun lääkkeitäsi, eikä sinun matkojasi lääkäriin. Rahat menivät veroina, mutta mitään vastinetta ei saatu rahalle. Sellainen saattaisi hieman demoralisoida hyvätuloista kansaa. Monen varakkaan omatunto saattaisi joustaa ja sallia siirtää omistuksia ja tuloja Luxemburgin suunnalle vielä nykyistäkin enemmän.

+6
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu