Poliisi haluaisi jättää (ja jättääkin) pikkurikoksia tutkimatta: vapaa kortti pieneen varasteluun?

Helsingin poliisilaitoksen edustaja Jari Koski sanoo YLE uutisille, että poliisilta pitäisi poistaa lakisääteinen velvollisuus tutkia kaikki rikosilmoitukset, jotta he voivat keskittyä vakavampiin rikoksiin, ja jättää pieniä rikoksia kokonaan tutkimatta.

https://yle.fi/uutiset/3-12322442

Käytännössä poliisi jättää jo nykyäänkin tutkimatta ihan liukuhihnalta pieniä rikoksia kuten polkupyörän varkauksia, mutta Jari Koski on pahoillaan siitä, että poliisi joutuu lakisääteisesti liikauttamaan eväänsä jonkun verran toimistolla myös polkupyörän varkauksien osalta. Jotain lomakkeita on pakko täyttää, joissa todetaan että asiaa ei tutkita.

Tällainen linjaus, joka on jo laajasti voimassa, ja jota Jari Koski ehdottaa laajennettavaksi vielä nykyisestäkin, että poliisi ei tutki lainkaan monia rikoksia, vaan antaa asian olla ihan suosiolla, antaa pikkurikollisille kuten huumeiden käyttäjille vapaat kädet varastella polkupyöriä ja sen sellaista ihan liukuhihnalta ja elämäntapana, ilman että yhteiskunta puuttuu asiaan mitenkään. Kansalaiselle se on kuitenkin varsin konkreettinen harmi, jos rakas ja ehkä arvokaskin polkupyörä katoaa kuin rikosilmoitus poliisin mappi Ö:hön.

Oikea ratkaisu olisi lisätä poliisin resursseja, ja kehittää lainsäädäntöä siten, että rikosten tutkinnan kustannukset peritään rikollisilta tilastollisesti. Polkupyörän varastajilta sakkoja korkeammaksi. Ja sakot peritään sosiaaliturvasta ihan oikeasti. Vyötä tiukemmalle ja kunnan tarjoama kokonainen asunto vaihdettakoon yhteen soluhuoneeseen, jotta juustohöylä saa perittyä sarjarikolliselta rahat poliisitoiminnan rahoittamiseksi, ja vahingonkorvausten maksamiseksi uhreille.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu