Poliisi toimi väärin, ja siksi itsemurha-kuski tappoi kaksi Kehä kolmosella

Jälkiviisaus on helppoa. Ainakin jos sitä vertaa poliisin päätöksentekoon kriisitilanteen keskellä sekunneissa, tai edes minuuteissa, kun ihmishenkiä on vaarassa, ja adrenaliini sykkii verisuonissa.

Mutta virheen poliisi teki, ja se voi olla hyödyksi analysoida tämä tilanne, mitä olisi kannattanut tehdä toisin. Jotta ensi kerralla vastaava tilanne saataisiin paremmin haltuun.

Nyt ei ole kyse hippien sumuttamisesta pippurilla Kaisaniemessä, vaan viime yön tapauksesta, jossa varsin ilmeisesti itsemurhaa aikonut vahvasti päihtynyt henkilö (en tiedä oliko alkoholin vai huumeiden vaikutuksen alaisena) ajoi Kehä kolmosta väärään suuntaan kovaa vauhtia, ja poliisi ajoi perässä ja rinnalla (kuitenkin ns. oikeaan suuntaan menevillä kaistoilla, keskijakajan toisella puolella) monta kilometriä, ennen kuin kuski onnistui törmäämään vastaantulevaan autoon. Sillä seurauksella, että kaksi henkilöä kuoli vastaantulevassa autossa. Itsemurhaa yrittänyt kuski jäi henkiin. Näinhän näissä tuppaa käymään, karman laki on karu.

https://yle.fi/uutiset/3-11600757

Jälkeenpäin on helppo todeta, mitä poliisin olisi kannattanut tehdä ja ajatella tuossa tilanteessa. Se pitäisi kirjoittaa poliisin ohjesääntöihin, että erotetuilla kaistoilla väärään suuntaan ajava auto on pysäytettävä välittömästi, keinolla millä hyvänsä.

Toistan: välittömästi. Heti. Niin nopeasti kuin mahdollista. Ja keinolla millä hyvänsä. Ampumalla renkaisiin. Kiilaamalla auto ulos tieltä tai päin keskialueen aitaa. Viime kädessä ampumalla kuljettaja, jos muuhun ei pystytä.

Kuulitte oikein, kirjoitin mitä kirjoitin, enkä ihan turhaan kirjoittanut. Vahvasta päihtymyksestä huolimatta, erotetuilla kaistoilla väärään suuntaan ajava on käytännössä mennyt sinne tappamaan ihmisiä. Todennäköisesti itsensäkin. Sivullisia kohti tähdätty ase on tällä kertaa auto eikä pistooli, mutta vähintään yhtä tappava ase se on.

Tämä ajatus takaraivoon, niin seuraavalla kerralla poliisin toiminta on määrätietoisempaa: tuo auto pitää pysäyttää heti. Ei kohta, vaan heti.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu