Ponssen tyttökalenterit: erään aikakauden loppu

 

Ruotsalainen naisten ammattiyhdistys paheksuu metsäkoneita valmistavan Ponsse Oyj:n tyttökalenteria. #MeToo-liikkeen jälkeisessä maailmassa ollaan varpaillaan tällaisen kritiikin kanssa, joten Ponsse julkaisi kiireesti anteeksipyynnön, ja lupasi että tällaista ei tapahdu enää koskaan.

https://yle.fi/uutiset/3-11065866

Yritysten logoilla varustetut tyttökalenterit ovat katoavaa kansanperinnettä. Autokorjaamojen ja miesvaltaisten tehtaiden taukohuoneissa niitä lienee edelleen seinät täynnä. Kuten armeijan toimistoissakin oli ennen vanhaan, vuosikymmeniä sitten, kun minä suoritin asevelvollisuutta.

Eroottinen valokuvataide ei ole katoamassa mihinkään yhteiskunnasta, vaan päinvastoin se elää historiansa suurinta kukoistuskautta. Internet ja älypuhelimet räjäyttivät sekä tarjonnan että kysynnän pilviin, kaikissa ikäluokissa yläkoululaisesta vaariin asti.

Eroottinen kuvamateriaali on perinteisesti ollut enemmän miesten juttu. Miehille se myy kuin häkä, niin heteroille kuin homoillekin. Paitsi Kiinassa, jossa pornon myymisestä voi saada elinkautisen vankeustuomion. Puolueen toverit eivät katso säädytöntä kuvamateriaalia hyvällä, paitsi korkeintaan salaa.

Naisten keskuudessa kysyntää on heikommin, olipa nainen hetero tai lesbo. Tietyt miehille tyypilliset ajattelutavat vallitsevat seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Miehen seksuaalisuus on objekti-orientoituneempaa, kun taas naisten seksuaalisuus on subjekti-orientoituneempaa. Molemmat ajattelevat aktin aikana naisen vartaloa: sekä mies että nainen itse. Toki vain tilastollisesti. Jokainen yksilö on omanlaisensa yksilö.

1800-luvun viktoriaaninen puritaanisuus oli ja meni. Sitten tuli 1900-luvun seksuaalinen vallankumous, ja pian kaikki oli sallittua. Nyt kulttuurin muutoksen aaltoliike on menossa taas siveellisempään suuntaan. Mihin maailma on menossa seuraavaksi, se näkee joka elää.

 

Lisenssiehtojen mukainen linkki blogin pääkuvassa käytettyyn ilmaiseen grafiikkaan:
https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu