Potter-kirjailija Rowling sai trans-vihat niskaansa, vaadittuaan naisille turvallista tilaa falloksen omistajilta

Harry Potter -kirjoilla maailman rikkaimpien naisten joukkoon noussut J.K. Rowling on lukeutunut jo muutaman vuoden ajan trans-aktivistien eniten vihaamiin ja maalittamiin ihmisiin maailmassa. Rowling on taukoamattoman vihapostin tulvan kohteena kirjepostitse, sähköpostitse sekä Twitterissä. Lokakuussa trans-aktivistit maalittivat hyväntekeväisyys-järjestö Oxfamia, ja saivat Oxfamin poistamaan myynnistä Wonder Woman -lautapelin, jossa oli kuuluisia ja menestyneitä naisia, näiden joukossa Rowling.

https://www.londonworld.com/news/board-game-featuring-jk-rowling-axed-from-oxfam-stores-in-london-over-transgender-complaints-3432202

HBO Max julkaisee alkuvuodesta 2022 ohjelman Harry Potter: Return to Hogwarts, jossa Harry Potter -elokuvien näyttelijät ja muut tekijät esiintyvät fanien edessä 20 vuotta vanhempina kuin silloin aikoinaan. Ohjelmassa ei kuitenkaan tulla näkemään J.K. Rowlingia. Syytä tähän ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta suosituin veikkaus mediassa on ollut se, että tuotantoyhtiö yrittää tasapainoilla Potter-fanien innostuksen ja Rowlingin persoonaan kohdistuvan trans-vihakampanjan välillä, jättämällä Rowlingin mahdollisimman kauas taka-alalle julkisuudesta.

https://screenrant.com/harry-potter-reunion-special-jk-rowling-missing-reason/

Ehkä vuoden säälittävin Rowlingin cancellointi-tapaus nähtiin tällä viikolla, kun laatulehden maineessa oleva The Guardian poisti vähin äänin Vuoden Henkilö -yleisöäänestyksen, kun väärä henkilö nousi äänestyksen johtoon ylivoimaisella erolla muihin. J.K. Rowling nimittäin.

https://timcast.com/news/the-guardian-deleted-their-person-of-the-year-poll-as-j-k-rowling-took-the-lead/

Tällaisessa yleisön äänten mitätöinnissä ei ole sinänsä mitään uutta. Toinen laatulehden maineessa oleva julkaisu Time valitsi vuonna 2010 Vuoden Henkilöksi Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin, sivuuttaen yleisön äänestyksen, jonka voitti väärä henkilö nimeltä Julian Assange.

https://www.forbes.com/sites/jeffbercovici/2010/12/15/was-assange-too-bad-to-be-times-person-of-the-year/

J.K. Rowling on maailman kuuluisimpia ja rikkaimpia henkilöitä. Miksi hän riskeeraa kaupalliset yhteistyö-kuvionsa ja jossain määrin maineensa, asettumalla poikkiteloin trans-väkeä vastaan julkisesti? Miksi hän ei tee kuten muut superrikkaat, elä hissukseen jossain luksus-huvilalla, ja pidä suutaan kiinni poliittisista aiheista? Rowlingilla on tähän henkilökohtaisia historiallisia syitä, jotka ohittavat hänen nykyhetken kaupalliset intressinsä. Hän kokee velvollisuuden tunnetta käyttää vaikutusvaltaansa puolustaakseen naisia eräässä asiassa, joka on hänelle tärkeä henkilökohtaisesti.

Kesäkuussa 2020 Rowling julkaisi blogin, jossa hän selittää henkilöhistoriaansa ja syitä niille näkemyksille, joita hän on esittänyt liittyen trans-aiheisiin. Noin 30 vuotta sitten, tuntemattomana ja tavallisena nuorena aikuisena, Rowling joutui seksuaalisen päällekäymisen kohteeksi tuntemattoman miehen taholta, joka oli hiippaillut hänen luokseen takaa päin äänettömästi ja salaa jossain tilanteessa, jossa Rowling oli yksin. Tämän tarkempia yksityiskohtia Rowling ei ole antanut asiasta julkisuuteen, mitä siinä tapahtui, mutta sen verran vakavasta asiasta on kyse, että Rowling sanoo kokevansa vielä nykyäänkin psykologisesti ahdistavana sen, jos hän jossain sosiaalisessa tilanteessa huomaa takanaan yllättäen henkilön, joka oli saapunut sinne hiljaa ja hänen huomaamattaan.

https://www.jkrowling.com/opinions/j-k-rowling-writes-about-her-reasons-for-speaking-out-on-sex-and-gender-issues/

Rowlingilla on henkilökohtainen agenda: naiset tarvitsevat turvallisen tilan falloksen omistavilta henkilöiltä. Rowlingin argumentti on, että naisilla on perusteltu syy pelätä ihmisiä joilla on fallos. (Samanlainen argumentti on kuultu myös suomalaiselta vihervasemmistolta aina toisinaan, ”jokainen mies on potentiaalinen raiskaaja”, silloin kun vihervasemmiston kaksisuuntainen mieliala on siinä asennossa, että on olemassa sukupuolia, siten että se ei ole pelkkä ilmoitusasia.)

Tämän takia J.K. Rowling edellyttää, että yhteiskunta ylläpitää naisille jatkossakin turvallisia tiloja, kuten julkiset suihkutilat, siten että sinne on pääsy kielletty falloksen omistajilta. Siksi Rowling kieltäytyy hyväksymästä sitä, että sukupuoli olisi ilmoitusasia. Jotta naisten ei tarvitsisi pelätä sellaista kuin tapahtui New Hallin naisvankilassa Englannissa vuonna 2017, kun juridisesti naiseksi itsensä muuttanut falloksen omistaja ahdisteli muita naisvankeja seksuaalisesti, ja raiskasi kaksi naista vankilan ulkopuolella.

https://www.theguardian.com/uk-news/2018/oct/11/transgender-prisoner-who-sexually-assaulted-inmates-jailed-for-life

J.K. Rowling edellyttää, että yhteiskunnan on jatkossakin tarjottava naisille turvallisia tiloja fyysiset miehen sukuelimet omaavien henkilöiden muodostamaa potentiaalista uhkaa vastaa. Siksi hänelle ei käy, että ihminen saisi oikeuden käyttää naisten julkisia suihkutiloja vain vaihtamalla juridista sukupuoltaan pelkällä ilmoituksella. Ja siksi trans-aktivistit vihaavat häntä, koska trans-aktivistit haluavat vaatia juuri tällaista oikeutta itselleen.

Tämä vihanpito tuskin tulee loppumaan kovin pian. Rowlingilla on sellainen henkilöhistoria ja nykyinen vaikutusvalta, että hän tuskin tulee joustamaan omista näkökannoistaan. Lisäksi Rowlingilla on moraalisena tukena globaali seksuaalista väkivaltaa kokeneiden naisten joukko, joilla on samantyyppisiä traumaattisia kokemuksia ja huolen aiheita kuin Rowlingilla. Tällaisia naisia on helposti 10 kertaa enemmän kuin trans-aktivisteja. Mutta ajavatko he omia etujaan yhteiskunnassa yhtä äänekkäästi kuin trans-aktivistit? Se jää nähtäväksi. J.K. Rowling ainakin aikoo tehdä niin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu