Presidenttien bannaus sai riittää: Facebook-sensuuri joutumassa valtioiden päätösvaltaan

Donald Trump ei ole ensimmäinen presidentti, jonka tilin Facebook on bannannut pysyvästi. Ecuadorin entinen presidentti Rafael Correa koki saman kohtalon pari vuotta sitten, julkaistuaan Facebookissa dokumentteja, joiden oli tarkoitus toimia todisteena Ecuadorin nykyisen hallinnon korruptiosta.

https://abcnews.go.com/International/wireStory/facebook-blocks-page-ecuadorian-leader-rafael-correa-62369883

Istuvan USA:n presidentin bannaus Facebookista astui kuitenkin liian suurille varpaille. Yksityisen yrityksen rajaton valta sensuroida ketä tahansa poliitikkoa maailmassa, jopa presidenttejäkin, on hermostuttanut monia sellaisiakin tahoja, joille Donald Trump on kaikkea muuta kuin ihailtu sankari. USA:n hallinnon maanpakoon ajama Edward Snowden toppuutteli asiasta innostuneita, ja kehotti kuvittelemaan, millainen maailmamme on 13 päivää myöhemmin. Donald Trump poistuu näyttämöltä, mutta sosiaalisen median yhtiöiden globaali valta sensuroida ketä tahansa säilyy edelleen.

https://twitter.com/Snowden/status/1347232621709942784

Suomen kaltaisten maiden presidenteiltä on turha odottaa suuria tässä keskustelussa, mutta Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador aikoo ottaa asian vähän vakavampaan keskusteluun seuraavassa G20-maiden kokouksessa. Hän aikoo esittää, että sosiaalisen median sensuuri asetetaan kunkin valtion omaan päätösvaltaan, siten että ylikansallisella yhtiöllä ei ole oikeutta sensuroida mitään aihetta (ainakaan poliitikkoja tai poliittisia ideologioita), vaan päätös sensuroinnista olisi valtion vastuulla, ja voimassa vain päätöksen tehneen valtion omalla alueella. Ei koko globaalissa sosiaalisessa mediassa.

http://tiempo.com.mx/noticia/mananera_amlo_censura_redes_sociales_datos_preocupacion_enero_2021/

Myös Puolan valtiolla on jo pitkälle edennyt suunnitelma uudesta laista, joka tekisi sosiaalisen median sensuroinnista rikoksen, josta joutuu maksamaan raskaat vahingonkorvaukset.

https://www.theguardian.com/world/2021/jan/14/poland-plans-to-make-censoring-of-social-media-accounts

Kauko-Idässä on sanonta, että joskus ihmiset vain jouduttavat kohtalonsa toteutumista, pyrkiessään pakenemaan sitä. Jotain sellaista on tapahtumassa Facebookin harrastaman poliittisen sensuurin kohdalla. Käyttäessään sensuroinnin valtaa Facebook on hermostuttanut poliitikot monessa maassa, ja jouduttanut tuon valtansa menettämistä. Toivottavasti mahdollisimman täydellisesti ja lopullisesti.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu