Pride-väki haluaa pysyä kaapissa, mutta: ehdotus sukupuolen merkintätavaksi passiin ja rekistereihin

Pride tarkoittaa sitä, että eletään ylpeästi ja julkisesti omana itsenään. Ei häpeillä mitään, eikä salailla tai piilotella mitään. Ei olla ”kaapissa”. Pride on kaapissa pysymisen vastakohta.

Moderni homoseksuaali on ylpeä homoudestaan. Ainakin jotkut julkisuuden valokeilassa paistattelevat yksilöt ovat. Tavallisesta kansalaisesta ei välttämättä tiedä. Kaapissa pysyminen on yleistä. Erään arvion mukaan 83 % kaikista homoista ja lesboista maailmassa salaa seksuaalisen suuntautumisensa muilta ihmisiltä. Pride-asenteen puolesta kuitenkin liputetaan isosti, ainakin kerran vuodessa, vaikka suurin osa homoista ei julkisesti ja ylpeästi toteuta homouden identiteettiä omassa elämässään.

Trans-sukupuolisille ”pride”, eli ylpeästi ja julkisesti omana itsenään oleminen, ei ole kovin keskeinen arvo edes ideologian tasolla. Trans-väki ja hallituksessa istuva vihervasemmisto lobbaavat sen puolesta, että trans-sukupuolisuutta salailtaisiin yhteiskunnassa. Tieto sukupuolen vaihtamisesta haluttaisiin lakisääteisesti poistaa väestörekisteristä viidessä vuodessa. Olisi vain miehiä ja naisia. Trans-sukupuolisia ei olisi virallisesti olemassa lainkaan. He haluavat kaappiin, ikuisesti.

Tälle asialle on kyllä looginen selitys. Sukupuolta miehestä naiseksi vaihtava henkilö ei halua ”trans-sukupuoliseksi”, vaan hän haluaa ”naiseksi”. Siksi tieto sukupuolen vaihtamisesta halutaan häivyttää rekistereistä. Se on asia josta ei olla ylpeitä. Asia halutaan salata. Siihen ei kohdistu pride-asennetta.

Suomen lainsäädännössä on selvästikin liian vähän juridisia sukupuolia, mutta trans-väki kiertää aihetta kuin kissa kuumaa puuroa. He ovat varovaisia, ja pohtivat seuraavaa siirtoaan kuin shakkia pelatessa. Jotta väärällä hetkellä esitetty vaatimus juridisten sukupuolten lisäämiseksi ei johtaisi vääränlaiseen lopputulokseen sukupuolten valikoiman ja niitä koskevien ehtojen osalta. Esimerkiksi sellaiseen kuin minä ehdotan, jossa tietoa trans-sukupuolisuudesta ei salailla, vaan se on osa henkilön juridista identiteettiä.

Ehdotan, että Suomen väestörekisterissä ja passissa sukupuoli merkittäisiin kolmen kirjaimen yhdistelmällä, jossa kirjainten merkitys on:

  • M = mies
  • F (tai N tai K) = nainen
  • O (tai E tai A) = muu
  • Ensimmäinen kirjain = sosiaalinen sukupuoli 1-vuotiaana
  • Toinen kirjain = fyysinen sukupuoli nykyään
  • Kolmas kirjain = sosiaalinen sukupuoli nykyään

Esimerkkejä:

MMM = 1-vuotiaana sosiaalisesti poika, nykyään fyysisesti ja sosiaalisesti mies

FFF = 1-vuotiaana sosiaalisesti tyttö, nykyään fyysisesti ja sosiaalisesti nainen

OOO = 1-vuotiaana sosiaalisesti muu kuin tyttö tai poika (inter-sukupuolinen), nykyään fyysisesti ja sosiaalisesti muu kuin mies tai nainen

MMF = 1-vuotiaana sosiaalisesti poika, nykyään fyysisesti mies ja sosiaalisesti nainen (sukupuolta miehestä naiseksi vaihtanut henkilö, joka ei läpikäy minkäänlaisia sukupuolen vaihdoksen hoitoja)

MMO = 1-vuotiaana sosiaalisesti poika, nykyään fyysisesti mies, ja sosiaalisesti muu kuin mies tai nainen (mistä tahansa syystä, omalla ilmoituksella)

FFM = 1-vuotiaana sosiaalisesti tyttö, nykyään fyysisesti nainen ja sosiaalisesti mies (sukupuolta naisesta mieheksi vaihtanut henkilö, joka ei läpikäy minkäänlaisia sukupuolen vaihdoksen hoitoja)

FFO = 1-vuotiaana sosiaalisesti tyttö, nykyään fyysisesti nainen, ja sosiaalisesti muu kuin mies tai nainen (mistä tahansa syystä, omalla ilmoituksella)

OOM = 1-vuotiaana sosiaalisesti muu kuin tyttö tai poika (inter-sukupuolinen), nykyään fyysisesti muu kuin mies tai nainen, ja sosiaalisesti mies

OOF = 1-vuotiaana sosiaalisesti muu kuin tyttö tai poika (inter-sukupuolinen), nykyään fyysisesti muu kuin mies tai nainen, ja sosiaalisesti nainen

MFF = 1-vuotiaana sosiaalisesti poika, nykyään fyysisesti ja sosiaalisesti nainen (sukupuolta miehestä naiseksi vaihtanut henkilö, joka läpikäy fyysiset sukupuolen vaihdoksen hoidot)

FMM = 1-vuotiaana sosiaalisesti tyttö, nykyään fyysisesti ja sosiaalisesti mies (sukupuolta naisesta mieheksi vaihtanut henkilö, joka läpikäy fyysiset sukupuolen vaihdoksen hoidot)

MFO = 1-vuotiaana sosiaalisesti poika, nykyään fyysisesti nainen, ja sosiaalisesti muu kuin mies tai nainen

FMO = 1-vuotiaana sosiaalisesti tyttö, nykyään fyysisesti mies, ja sosiaalisesti muu kuin mies tai nainen

MOO = 1-vuotiaana sosiaalisesti poika, nykyään fyysisesti ja sosiaalisesti muu kuin mies tai nainen

FOO = 1-vuotiaana sosiaalisesti tyttö, nykyään fyysisesti ja sosiaalisesti muu kuin mies tai nainen

Siinä 15 erilaista vaihtoehtoa, joista kuitenkin MMM ja FFF olisivat ylivoimaisesti yleisimmät, ja kaikki muu olisi pientä piiperrystä. Sen pienen piiperryksen merkitys nousee valokeilaan esimerkiksi silloin jos trans-väki haluaa vaihtaa sukupuolta pelkällä ilmoituksella, vaihtamatta fyysistä sukupuolta lääketieteellisesti lainkaan, ja sitten vaaditaan oikeutta elää yhteiskunnassa naisen elämää miehen vartalossa, tai toisin päin. Silloin pieni piiperrys voi nostattaa muussa väestössä pientä myrskyä vesilasissa.

On harvinaista olla trans. Vielä paljon harvinaisempaa on olla ylpeästi trans täydellä pride-asenteella, mitään salailematta.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu