Professori ja kansanedustaja Olavi Borgin muistolle

Tampereen Yliopiston valtio-opin emeritus-professori ja entinen kansanedustaja Olavi Borg kuoli 26.3.2020 kotonaan Tampereella pitkäaikaiseen sairauteen 84-vuotiaana. Hän toimi Liberaalisen Kansanpuolueen kansanedustajana kaudella 1972–1975, ja Tampereen kaupunginvaltuuston jäsenenä vuosina 1969–2000. Poliittisen uransa jälkeen Olavi Borg tuli suurelle yleisölle tutuksi vaalivalvojaisten TV-lähetysten asiantuntijana. Viime vuosina tuota tehtävää on hoitanut YLEn vaalilähetyksissä hänen poikansa, vaalitutkija Sami Borg.

https://yle.fi/uutiset/3-11279068

https://demokraatti.fi/legendaarinen-olavi-borg-on-kuollut-84-vuotiaana/

https://www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/emeritusprofessori-olavi-borg-kuollut

https://www.aamulehti.fi/a/a278d8c9-5806-49df-a20d-2b0ec6497b07

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006454913.html

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006455119.html

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d55df591-1a55-4c04-94c7-da41ac239d50

https://fi.wikipedia.org/wiki/Olavi_Borg

Olavi Borg on kirjoittanut poliittisesta urastaan useita muistelmateoksia, joita ovat kommentoineet monet vanhemman sukupolven eturivin poliitikot. Tässä kirjoituksessa keskityn hänen vähemmän tunnettuun mutta yhtä pitkäjänteiseen toimintaansa Tampereen urheilupiireissä.

Olavi Borgista tuli tamperelaisen urheiluelämän taustavaikuttaja monen sattuman kautta, kun hänen poikansa alkoivat pelata minigolfia Kaupin urheilumajan kentällä 1970-luvun lopussa. Olavi kävi itsekin kokeilemassa minigolfin pelaamista poikiensa innostamana vuonna 1980, ja jäi heti koukkuun tähän uuteen harrastukseen.

Minigolfin pelaajien keskuudessa oli intoa harrastaa myös fyysisempää urheilua, joten Olavi perusti vuonna 1980 minigolf-väen kanssa Kaupin Pesäpallo ry:n, jonka kanssa osallistuttiin pesäpallon kilpailutoimintaan harrastetasolla. Pesäpallon kilpailutoiminta ympäri maakuntaa vaati paljon vaivannäköä huoltojoukoilta, ja sen ongelman keventämiseksi keksittiin seuraavana vuonna 1981 ajatus yhdistää voimat toisen paikallisen pesäpalloseuran Tampellan Terä ry:n kanssa. Neuvottelujen tuloksena syntyi koko kansalle tuttu urheiluseura Mansen Pesäpallo ry, jonka puheenjohtajana Olavi Borg toimi ensimmäiset viisi vuotta. Minigolf-harrastukselle Kaupin urheilumajan luona annettu pikkusormi oli kahdessa vuodessa johtanut näin yllättävään lopputulokseen.

1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa Tampereelle rakennettiin useita minigolf-kenttiä, mutta monet niistä lopettivat muutamassa vuodessa taloudellisesti kannattamattomana. Näin meinasi käydä myös Koulukadun eteläisessä päädyssä olevalle minigolf-kentälle, jonka perusti vuonna 1980 yksityinen yrittäjä Raimo Kortelainen, joka on Porin Kirjurinluodon legendaarisen minigolf-keisarin Leo Kortelaisen poika. Raimo jaksoi uskoa pienten 6-metristen minigolf-ratojensa liikeideaan vain neljä vuotta, ja sitten hän jätti avaamatta kenttää enää lainkaan kesäkaudelle 1984.

Olavi Borg kiinnitti huomiota Koulukadun kentän rapistumiseen ja villinä rehottavaan leikkaamattomaan heinikkoon keväällä 1984, ja keksi ajatuksen joka pelastaisi hänen rakkaan minigolf-harrastuksensa tulevaisuuden Tampereella, ja samalla kohentaisi pesäpalloseuran taloutta. Mansen Pesäpallo ry:n puheenjohtajan ominaisuudessa Olavi esitti seuralleen, että he ostaisivat Koulukadun minigolf-kentän Raimo Kortelaiselta, varainhankinnan välineeksi. Perimätieto ei kerro, miksi Mansen Pesäpallo ry:n hallitus uskoi Olavin lupauksiin tuottavasta liikeideasta, johon kentän omistanut yrittäjä ei uskonut edes itse. Kaupat kuitenkin tehtiin hintaan 65,000 markkaa.

Olavi osti rautakaupasta viikatteen, ja seuraavana päivänä hän heräsi varhain aamulla niittämään Koulukadun minigolf-kentän korkeaksi kasvaneen heinikon matalaksi. Hänellä oli tavoitteena saada työ valmiiksi ennen kuin koiran omistajat heräävät ulkoiluttamaan koiriaan. Jotkut koiran omistajat pahoittivat mielensä siitä, että heidän tutusta koiran ulkoilutuspaikastaan oli tullut minigolf-väen yksityistä aluetta. Asiasta tehtiin useita valituksia Tampereen kaupunginvaltuustolle, ja Olavi joutui puolustamaan minigolf-kenttää vuosien ajan valtuustossa valituksia ja siirtoehdotuksia vastaan.

Koulukadun pienet 6-metriset minigolf-radat ja kioskin virkaa toimittanut asuntovaunu eivät olleet aluksi mikään kultakaivos, mutta taloudellinen tulos saatiin kuitenkin heti voitolliseksi. Parin vuoden kuluttua Olavi näki tilaisuuden kehittää Koulukadun minigolf-liiketoimintaa kannattavammaksi, kun hän sai tietää että urheiluseura Messukylän Toverit ry aikoi lakkauttaa Kaukajärvellä olevan minigolf-kenttänsä, jonka 10-metriset radat olivat kooltaan paremmin aikuiseen makuun vetoavia.

Olavi teki nopeasti hyvät kaupat Kaukajärven minigolf-kentästä, ja allekirjoitti omissa nimissään Messukylän Tovereiden kanssa kauppakirjan hintaan 17,500 markkaa, luottaen siihen että Mansen Pesäpallo ry:n hallitus uskoo tämän operaation taloudelliseen kannattavuuteen yhtä paljon kuin hän itse. Näin ei kuitenkaan käynyt, ja seuran hallituksen päätös asiasta oli yllättäen se, että ratoja ei osteta. Olavi ilmoitti siinä tilanteessa lahjoittavansa ostamansa radat vaikka ilmaiseksi seuralle. Kuukautta myöhemmin asia siirtyi Mansen Pesäpallo ry:n johtoryhmän pöydälle, joka päätti ostaa radat Olavin sopimaan hintaan Messukylän Tovereilta. Puiset radat siirrettiin Koulukadulle osiin purettuna kuorma-autolla, ja asennettiin järveä kohti viettävään rinteeseen. Sillä paikalla on vielä tänäkin päivänä vastaavan kokoiset mutta uudempaa vuosikertaa olevat minigolf-radat.

Uudesta isommasta minigolf-kentästä tuli nopeasti suosittu, ja liiketoiminnan kannattavuus nousi uudelle tasolle. Minigolfista muodostui merkittävä tulonlähde Mansen pesäpallojoukkueen kulujen kattamiseen. Kaupungin kaavoitus-osastolla eteni kuitenkin suunnitelma minigolf-kentän siirtämiseksi syrjäisempään paikkaan, entisen speedway-radan alueelle. Olavi käytti kaiken mahdollisen ja mahdottoman vaikutusvaltansa Tampereen kaupunginvaltuustossa puolustaakseen minigolf-radan liiketoiminnalle suotuisaa sijaintia. Koulukadun minigolf-kenttä selvisi nipin napin vuosia jatkuneesta poliittisesta turbulenssista kaupungin valtuustossa.

Olavi Borg laittoi toisen kerran 17,500 markkaa omia rahojaan peliin minigolf-kentän tulevaisuuden puolesta vuonna 1991, kun Mansen Pesäpallon miesten edustusjoukkue nousi supersarjaan. Vain 10 vuotta toimineelle seuralle nousu pesäpallon kansalliseen pääsarjaan oli taloudellisesti haastava muutos, ja kauden 1991 alun lähestyessä oltiin siinä tilanteessa, että seura tarvitsi nopeasti 250,000 markkaa käteistä rahaa maksaakseen muutaman pelaajan siirtokorvaukset. Mutta rahaa ei ollut mistään otettavissa. Olavi keksi ratkaisun ongelmaan, ehdottamalla että minigolfin harrastajat voisivat ostaa Koulukadun minigolf-toiminnan Mansen Pesäpallo ry:ltä 250,000 markan hintaan. Pankista otettava laina jaettiin neljääntoista 17,500 markan suuruiseen osaan, joille etsittiin henkilötakaajia työssä käyvistä ja vakavaraisista minigolfin harrastajista tai heidän vanhemmistaan. Pian oli koossa kolmetoista takaajaa, mutta vielä yksi takaaja puuttui. Mansen Pesäpallo ry:n toiminnanjohtaja tarjoutui lopulta itse neljänneksitoista takaajaksi, saadakseen kaupat tehtyä ennen pesäpallon supersarjan ensimmäisen ottelun alkamista.

Minigolfin harrastajat tiesivät mitä tekivät laittaessaan nimensä velkakirjaan, ja myös pesis-seuran taloudenhoitajat tiesivät millaisen lypsävän lehmän he olivat myymässä pois varsin kohtuulliseen hintaan. Mutta tuottoisalta näyttävässä liikeideassakin on aina riskejä, mikään ei ole koskaan täysin varmaa. Minigolf-seuran taloudenhoidossa toteutui henkilöriski, ennen kuin velka oli kokonaan maksettu pois. Uhkapeli-riippuvuuteen ajautunut seuran jäsen syötti kymmeniä tuhansia markkoja seuran rahaa kolikkopeli-automaatteihin, joita on kauppojen kassoilla. Minigolf-toiminnan taloudellinen kannattavuus kesti kuitenkin tämän yllättävän takaiskun, josta poliitikkoja täynnä oleva seura päätti vaieta julkisuudessa. Rahoja ei yritetty periä takaisin, mutta kyseinen henkilö joutui eroon minigolf-seuran toiminnasta todennäköisesti lopuksi elämäänsä.

Viihtyisä kolmen kentän minigolf-imperiumi ei syntynyt sattumalta Koulukadun eteläiseen päätyyn. Minigolf-toiminnan selviytyminen vaikeiden aikojen yli henkilöityy Olavi Borgiin, joka johti minigolf-seuraa esimerkin kautta, tekemällä talkootyötä ehkä jopa enemmän kuin kaikki muut seuran jäsenet yhteensä, ja laittamalla kahdesti omia rahojaan 17,500 markkaa likoon yhteisen asian puolesta. Olavi kirjoitti minigolf-muistelmissaan vuonna 2002: ”Lopetin tuona keväänä [1987] kokonaan aamulenkit, ja korvasin ne parin tunnin ahkeroinnilla heti aamulla kentällä, pääasiassa lapion ja rautaharavan kanssa, tai ratoja nikkaroiden. Ja illalla taas jatkettiin. Nuorempi polvi ei tajua kuinka paljon vapaaehtoista talkootyötä monen tämänkaltaisen hankkeen toteuttamiseksi on tehty!”

Ei olisi suuri historiallinen vääryys, jos viheralue Koulukadun eteläisessä päädyssä nimettäisiin Olavi Borgin puistoksi.

 

 

Valokuvia:

Olavi pelaamassa Koulukadun minigolf-kilpailuissa vuonna 2005:

http://manseratagolf.fi/galleria/ta200509/slides/CRW_3474.html

Olavi yhdessä Anja-vaimonsa kanssa vuonna 2012 selaamassa kirjaansa ”Ratagolfin kehityksestä kilpaurheiluksi”, jonka hän oli kirjoittanut 10 vuotta aiemmin, ja jota on käytetty lähteenä tämän muistokirjoituksen laatimisessa:

http://www.manseratagolf.fi/galleria/ta201211/slides/IS7A0465.jpg

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu