Progressiivisen tuloverotuksen ylärajan tulisi olla 50%

Progressiivinen tulovero on hyvä diili yhteiskunnalle korkeimmissa tuloluokissa. Kansalainen tekee työtä, mutta yhteiskunta tienaa siitä enemmän kuin kansalainen itse. Korkeimmat ansiotulon veroprosentit huitelevat noin 60% tuntumassa (valtion verotus + kunnallisvero yhteensä). Tilanne on tällainen monessa valtiossa, Suomi ei ole ainoa.

Toisaalta parempi väki ohittaa tämän järjestelmän kokonaan. Pääomatulo ei ole juuri lainkaan progressiivista, ja kovimmat tienestit tehdään tietysti pääomatulona. Miksi vaivaudumme ylläpitämään ideologisin perustein jättimäisen korkeita ansiotuloveron prosentteja, jos emme ylläpidä ideologisin perustein progressiivista pääomatulon verotusta — ja kaikki kynnelle kykenevät siirtävät suuret tulonsa pääomatuloksi? Tämä tuntuu täysin tarpeettomalta näytelmältä, suorastaan farssilta.

Haluaisin tehdä sellaisen ideologisen linjauksen, että puolet tuloista riittäköön valtiolle. Korkein tuloveron veroprosentti voisi olla 50%. Kohtuus kaikessa, verottamisessakin.

Tämä ei ole silti lupaus keventää verotusta, vaan heitän tämän (epäilemättä poliittisesti tuhoon tuomitun) ajatuksen kustannus-neutraaleista lähtökohdista. Se mitä kevennetään suurimpien tienaajien ansiotulojen verotuksesta, voitaisiin siirtää pääomatulojen verotuksen puolelle, lisäämällä sinne progressiota asteikon yläpäähän. Nykyäänhän pääomatulojen verotuksessa taitaa olla kaksi askelmaa. Kun progressiota on jo olemassa, ei liene ideologista estettä rakentaa askelmia sinne vähän lisääkin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu