Prostituution pitäisi olla valtion monopoli

Suomi on valtion monopolien luvattu maa. Meiltä löytyy janoisen kansan ystävä Alko, jonka kansanterveydellinen tehtävä on myydä viinaa niin paljon kuin ostajan sielu sietää. Toinen kansan hyvinvointia edistävä menestystarinamme on Veikkaus Oy, jonka aggressiiviset mainoskampanjat ja kauppojen kassoille viritetyt peliautomaatit takaavat sen, että köyhien ihmisten peliriippuvuus saadaan pidettyä budjetoidulla tasolla. Veikkauksen johtajille maksetaan hyvät bonukset, jos yhtiön tulos ylittää odotukset, eli peliriippuvuuden määrää saadaan jopa lisättyä kansan keskuudessa.

Myös prostituutiosta voisi tehdä valtion monopolin. Ei kai mikään voi mennä pieleen, jos kansan äänestämät ja rehellisiksi tunnetut kansanedustajat johtaisivat valtion yhtiötä, jonka tehtävänä on edistää kansanterveyttä?

YLE on uutisoinut tänään aktiivisesti prostituution ja ihmiskaupan tilanteesta Suomessa. Ensin julkaistiin laaja raportti seksityön ongelmista, ja sen jälkeen kansanedustajille tehty kysely, miten puolueet haluaisivat muuttaa seksikauppaa koskevaa lainsäädäntöä. Loppuillasta YLE julkaisi vielä kolmannen raportin, jossa tuotiin esille asuntojen omistajien roolia suomalaisessa paritus-bisneksessä. Kiireinen päivä YLEn toimituksessa.

https://yle.fi/uutiset/3-11470732

https://yle.fi/uutiset/3-11480101

https://yle.fi/uutiset/3-11478859

Kristilliset ja RKP haluaisivat kriminalisoida seksin ostamisen, ns. Ruotsin mallin mukaisesti. Näillä molemmilla pienpuolueilla lienee taustalla ideologinen syy tähän kannanottoon: RKP peesaa Ruotsin valtiota, ja Kristilliset nojautuu Raamattuun.

Kolmas pienpuolue Liike Nyt ehdottaa täysin päinvastaista toimenpidettä: Harkimon mielestä prostituutiosta pitäisi tehdä ”luvanvaraista ja viranomaisten tehokkaasti valvomaa”. Tuntien Harkimon yleisen linjan, että kaikki mahdolliset palvelut pitäisi aina tuottaa yksityisten yritysten kautta, luen rivien välistä tämän lausunnon tarkoittavan, että Harkimolle kelpaisi ilotalojen laillistaminen ”luvanvaraiseksi ja viranomaisten tehokkaasti valvomaksi” tuottoisaksi bisnekseksi. Käytännössä siis parituksen dekriminalisointi. Olenkin joskus ehdottanut, että Liike Nyt voisi muuttaa nimekseen Kapitalismi Nyt.

Edellä mainittuja suuremmat puolueet ovat kaikki kannanotoissaan varovaisia ja epämääräisiä tässä vaiheessa keskustelua, eikä niillä ole suoraan esittää konkreettista ajatusta siitä, miten lakia pitäisi muuttaa, vai pitäisikö sitä muuttaa lainkaan.

Harkimon ajatus prostituution ”luvanvaraisuudesta” on samalla kertaa sekä paras että huonoin näistä puolueiden ehdotuksista. Paras siinä mielessä, että luvanvaraisuuden kautta avautuu melkeinpä ainoa mahdollinen keino torjua ihmiskauppaa tehokkaasti. (Selitän tätä tarkemmin hieman alempana.) Toisaalta huonoin siinä mielessä, että ilotalojen vapauttaminen yksityisten yritysten pelikentäksi muodostaisi juuri sellaista liiketoimintaa, jonka yhteydessä ihmiskauppaa tiedetään tapahtuvan eri puolilla maailmaa.

Luvanvaraisuudesta olisi sellainen hyöty ihmiskaupan torjumiseen, että luvan myöntäjä (eli joku viranomainen) pystyisi tarkistamaan jokaisen laillisen (eli toimiluvan saaneen) työntekijän taustan, elämäntilanteen, ja jopa rahaliikenteen pankkitilillä, kuinka suuri osuus toiminnan bruttotuloista päätyy työntekijän pankkitilille, ja mihin raha kuluu sen jälkeen. Ihmiskaupan piilottaminen viranomaisten tutkivalta katseelta ainakin vaikeutuisi huomattavasti nykyisestä.

Jos seksin ostaminen olisi kriminalisoitu ankarilla rangaistuksilla sellaiselta toimijalta, jolla ei ole viranomaisten myöntämää lupaa seksin myymiseen, se ohjaisi seksin ostajia ostamaan seksiä vain luvan haltijoilta. Jos laillinen palvelu on yhtä hyvää kuin laiton, mutta laittoman palvelun ostaja voi saada jopa vankeustuomion, on todennäköistä että lähes kaikki ostajat alkavat suosia laillisia palveluita. (Jos joku ei suosi laillisia palveluita edes tällaisten ehtojen vallitessa, sitten täytyy kyllä sanoa että tyhmästä päästä kärsii koko ruumis.)

Viranomainen (ja lainsäädäntö) voisi myös edellyttää, että maksullisen seksin tarjoaminen on täysin kiellettyä ilman tehokasta sukupuolitautien ehkäisyä, käytännössä siis miesten tai naisten kondomia. Nykyään tilanne on se, että jos ostaja vaatii saada seksiä ilman kondomia, myyjä tietää menettävänsä asiakkaan jos kieltäytyy, ja parittajalle töitä tekevä prostituoitu tietää saavansa pahoinpitelyn jos on menettänyt asiakkaan sellaisesta syystä, eli omasta syystään. Suostuminen seksiin ilman sukupuolitautien ehkäisyä voisi johtaa toimiluvan perumiseen. Niin groteskilta kuin se voi kuulostaakin, viranomainen voisi kiinnijäämisen pelotteen aikaansaamiseksi tehdä pistokokeita, lähettämällä haamuostajan joka vaatii myyjältä seksiä ilman kondomia. Pyyntöön myöntyminen johtaisi toimiluvan perumiseen.

Edellä mainittujen syiden takia uskon, että prostituution luvanvaraisuus yhdistettynä luvattomien palveluiden oston ankaraan kriminalisointiin on se ratkaisu, jonka avulla pystyttäisiin tehokkaimmin ehkäisemään ihmiskauppaa seksi-alalla. Luvattomien palveluiden ostamisen ankara kriminalisointi veisi asiakkaat pois epämääräisiltä toimijoilta, ja luvan hankkiminen sisältäisi ihmiskauppiaalle riskin että joku kaupattavista tytöistä kertoo tarinansa viranomaisille, tai viranomainen tunnistaa ihmiskaupan uhrin omien kriteeriensä ja tarkistustensa avulla, ja ihmiskauppias jää kiinni rysän päältä.

Mutta miksi valtion monopoli? Harkimon ehdotus olisi käytännössä parituksen dekriminalisointi, jos sallitte minun tulkitsevan hänen julkista kannanottoaan hieman rivien välistä. Liike Nytin ehdotuksen mukaan jatkossa olisi laillista tehdä bisnestä ottamalla provikkaa niistä rahoista, jotka prostituoitu tienaa tarjoamalla seksiä asiakkaille. Tätä kutsutaan nykyisessä lainsäädännössä ”paritukseksi”.

Jopa asunnon vuokraaminen prostituution harjoittamista varten on nykyään laitonta. Asunnon antaminen ilmaiseksi prostituution käyttöön olisi kuitenkin ehkä laillista. Jos näin on, lakitekninen ongelma ei ole siinä että prostituutiota harjoitetaan asunnossa, vaan se että asunnon omistaja tienaa siitä rahaa. Mutta asunnot eivät ole ilmaisia. Niillä on joku käypä vuokra. On epäloogista, että asunnon omistajan olisi sallittua luovuttaa asuntonsa ilmaiseksi prostituution käyttöön, mutta yleisen hintatason mukaisen vuokran periminen prostituoidulta on laitonta. (Se on kyllä loogista, että yleistä hintatasoa korkeamman vuokran periminen prostituoidulta on laitonta, koska ylihinnoitellun vuokratason voitaisiin tulkita sisältävän parituksen tunnusmerkkeihin sopivaa provisiota prostituoidun ansiotuloista.)

Prostituution harjoittajat ovat useimmiten ulkomaalaisia, jotka eivät osaa suomen kieltä, ja tuntevat suomalaista lainsäädäntöä hyvin heikosti. He tarvitsevat paikallista kieltä osaavia neuvonantajia ja markkinoijia palveluilleen. (Tai jos eivät aivan välttämättä tarvitse, niin ainakin ne menestyvät liiketoimissaan parhaiten, joilla on tukenaan paikallisen kielen ja lainsäädännön tunteva neuvonantaja.) Käytännössä tuollainen ”neuvonantaja” on nykyisessä tilanteessa usein parittaja. Joku jonka neuvot eivät ole ilmaisia. Joku joka auttaa sinua löytämään asiakkaita, ja ottaa provikkaa tuloistasi.

Suomeen rantautuvat ulkomaiset, paikallista kieltä ja lainsäädäntöä tuntemattomat prostituoidut tarvitsevat parittajan palveluksia. Kenelle me uskoisimme tämän tehtävän? Harkimon ehdotus on rivien välistä luettuna, että annetaan yksityisten yritysten hoitaa paritus. Provikka voitaisiin sopia kahden kesken yrityksen ja työntekijän välillä. Vain taivas on yrittäjän ahneuden rajana.

Minä uskoisin parituksen mieluummin valtion monopolin haltuun. Mutta huomioiden Veikkaus Oy:n kootut syntiinlankeemukset kansanterveyden ja rahan tienaamisen ristiriitaisten tavoitteiden sovittamisessa yhteen (lue: maksimoidaan tulot ja unohdetaan kansanterveys), uskoisin parituksen vain sellaisen valtionyhtiön haltuun, jota lakisääteisesti kielletään tuottamasta voittoa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu