Puolassa tämäkin osataan paremmin: suojatien edusta ei ole hengenvaarallinen kunnan rahasampo, vaan blokattu esteillä
Syyskuussa 2021 kirjoitin, että suojatien edustoille pitäisi asentaa fyysisiä esteitä, jotka estäisivät pysäköinnin suojatien eteen, mikä heikentää autoilijan näkyvyyttä suojatien ylittäjään, ja lisää jalankulkijoiden hengenvaaraa.
Nykyään suomalainen linja on, että suojatien eteen pysäköintiä ei pyritä estämään mitenkään käytännössä. Siitä muodostuu vain kivoja rahasampoja, joilla saadaan lypsettyä rahaa kunnan kassaan. Jalankulkijoiden hengenvaaran uhalla toki, mutta asiat täytyy nähdä oikeassa tärkeysjärjestyksessä. Raha ensin, sitten kaikki muu toisarvoinen.
Olen parhaillaan Puolassa lomailemassa, ja Airbnb-kämppäni lähistöllä huomasin juuri sellaisen fyysisen esteen, josta haaveilin blogissani viime syyskuussa. Tuolloin en tiennyt, että sellaisia on käytössä jossain päin maailmaa, tai miltä ne näyttävät käytännössä. Viime syyskuun blogissani visioin tarpeettoman raskaita rakennelmia, kuten aitoja tai betoniporsaita. Nyt huomaan, että paljon kevyempikin ja halvempi ratkaisu ajaa asian.
Mitä helsinkiläinen virkamies ajattelisi nähdessään tämän valokuvan? Sääli hyvää sakkorysää, pilattu esteillä. Menetettyä potentiaalista tulovirtaa kaupungin kassaan.
Eivät tuollaiset pikkunykäreet pysäköimästä estä. Ja ensimmäisen lumisateen jälkeen aura kaapisi ne pois.
Ilmoita asiaton viesti
Talvea jo mietinkin, että huomaako noita ollenkaan talvella? Lunta Puolassakin on talvisin, mutta varmaan aika vähän. Suomen talveen tarvittaisiin kyllä järeämmät ihan jo näkyvyydenkin kannalta, joka lienee noissa nyt pääasia. Autoilijalle tulee täysin selväksi, että siihen ei kuulu pysäköidä. Suomessa kun ei laiteta minkäänlaista merkintää, ei edes maalauksia katuun, autoilijalle voi käydä niin että ei tule mieleen että siihen ei pidä pysäköidä.
Ilmoita asiaton viesti
Usein suomalaisen autoilijan pysäköidessä suojatien eteen vaadittava viiden metrin turvaväli muuttuu usein yardeiksi ja monasti on todettavissa, että mitta on mitattu tosiasiassa jaloissa, eli esim. 5ft. Härskeimmillä pysäköijillä suojatien ja etupuskurin välinen etäisyys on 5 tuumaa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan siinä suojatien osoittava liikennemerkki.
Ilmoita asiaton viesti
On tosiasia, että monelta autoilijalta jää tiedostamatta, suojatien merkistä huolimatta (koska siinä tätä asiaa ei sanota), että suojatien eteen pysäköinti on liikennerikkomus ja vaarallista. Ei jokainen sellaiseen paikkaan pysäköity auto ole tahallista säntöjen rikkomista tai piittaamattomuutta. Puolalainen käytäntö varmistaa varsin tehokkaasti, että asia ei voi jäädä muistumatta mieleen, miksi ihmeessä siinä on tuollainen raidoitus ja vielä esteitäkin. Sillä on yleissivistävä vaikutus.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen autoilija tietää, ettei suojatien eteen saa pysäköidä. Se ei ole kunan rahastusta, että siitä sakotetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä paikkaansa, mutta sinulta voikin odottaa juuri tuollaisia huolimattomia yleistyksiä ihan lonkalta. Ei jokainen väärin pysäköinti ole tahallista, ei varsinkaan näissä tilanteissa. Linkitetyssä aiemmassa blogissani piirtämäni havainnekuva siitä, mihin saa pysäköidä ja mihin ei, sai myös kiittäviä kommentteja, että kiitos kun selvensit tätä asiaa. Jos laitettaisin Mannerheimintielle ratsia, pysäytettäisiin autoilijoita ja käskettäisiin heidän merkitä edellisen blogiin kaaviokuvaan ne kohdat, joissa pysäköinti on laitonta, todellakaan kaikki autoilijat eivät saisi siitä tentistä virheetöntä tulosta. Ajattelun virheettömyys ei ole suurten ihmisjoukkojen ominaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
En puhu vastuusta, vaan keinoista joilla jalankulkijan turvallisuutta edustettäisiin tehokkaimmin. Jos joku jää auton alle, on laiha lohtu kuka on vastuussa.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein pidä otsikon muotoilusta enkä blogisisällön sävystä.
”Puolassa tämäkin osataan” … ikäänkuin olisi yleisesti tiedettyä, että Puolassa suurin piirtein kaikki osataan paremmin kuin Suomessa. Tuosta voisi löytää paljon vastakkaisia(kin) esimerkkejä.
Tuo pysäköintieste on sinänsä hienosti suunniteltu ja toteutettu, mutta se liittyy vinoparkkialueen rajaamiseen. Ei taida Puolassa(kaan) olla yleistä, että normisuojatien eteen kadulle on mitään esteitä bygattu.
Ruotsihan on yksi esimerkki tämän näkyvyysongelman ratkaisemisessa hiukan jämäkämmin, kun siellä on määrätty kymmenen metrin suoja-alue ennen suojatietä. Silloin rohkeimmatkaan lainrikkojat eivät tohtine ainakaan alle viiden metrin pysäköidä.
Ilmoita asiaton viesti
10 m sääntö voisi olla ihan hyvä, koska autoilijan logiikalla jokaista sääntöä saa rikkoa sen 20%, mutta röyhkeinkään ei riko paljon yli 50%.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa vastaavanlaisiin paikkoihin rakennetaan kivettyjä korokkeita, myös suojateistä tehdään korotettuja.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus erittäin harvoin jossain on sellaisia. Olenko nähnyt Vantaalla yhden sellaisen? Uutta katua rakentaessa se on hyvä vaihtoehto, mutta vanhaa katua ei tohtisi uudistaa niin kalliisti, jos on keksittävissä edullisempiakin menetelmiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tampereella kivetyksiä ja korotuksia on rakennettu kiitettävästi, myös vanhoihin katuihin. Kiva maksaa kunnallisveroa, kun rahaa käytetään katujen parantamiseen ja kaupungin kehittämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kivetykset ja korokkeet aiheuttavat ongelmia juuri auraukselle, johon jo aiemminkin on viitattu.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän sitä kohtaa aurattaisi kuitenkaan, vaan päin vastoin, jokainen neliömetri tilaa johon saa jättää lumikasan tuntuu olevan tervetullut ainakin pk-seudulla. Aika yksinkertainen peukalosääntö auraajalle, että 5 m ennen suojatietä olevaa osuutta ei aurata.
Ilmoita asiaton viesti
Jos siihen kasattaisiin parin metrin lumikinokset, niin se muodostaisi pysyvän näköesteen autoilijoille. Näkyvyys on lain tarkoitus, ei autoilijoiden kiusaaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siihen parin metrin kinosta tarvitse kasata. Pk-seudulla on käytäntönä joku tietty korkeus, jonka verran lunta enintään kasataan risteyksiin, jos lunta tulee enemmän kuin sitä ehditään tai viitsitään kuskata pois kuorma-autoilla. Suoralle tieosuudelle saatetaan ehkä kasata korkeampiakin kinoksia. Aurakuski tietää kuinka korkeita kasoja saa jättää lunta minnekin.
Ilmoita asiaton viesti
Suojatiet Puolassa näyttää olevan maan lipun väreissä. Suomeenkin pitäisi saada sini-valkoiset suojatiet.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on jo ollut muutama suojatie lipun väreissä. Sateenkaari-lipun.
Ilmoita asiaton viesti
Kun en puolalaisesta kaupunkiliikenteestä tiedä mitään, siirrynpä asiasta toiseen ja samalla vielä etelämmäs.
Kahden viikon aikana Italiassa ymmärsin, että kun Suomessa jalankulkija katsoo minkävärinen liikennevalo hänelle palaa, Italiassa hän katsoo tuleeko autoja. Pidän tätä esimerkkinä paitsi liikennekäyttäytymisestä, myös melko syvällisesti ajattelutavasta ja kulttuurista.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin katson tuleeko autoja, jos olen jalankulkija. Tai onko lähistöllä lapsia, joille olisin huono esimerkki. Sekä tietysti onko lähistöllä poliiseja.
Ilmoita asiaton viesti
Viranomaisia Italian kaupungeissa onkin vilisemällä, mutta minulle jäi käsitys, ettei heitä suuremmin kiinnosta millä liikennevalolla kukakin kadun ylittää. Carabinierin ja Polizian lisäksi varsinkin suurkaupungeissa näkee kaksi- tai kolmijäsenisiä sotilaspartioita maastopukuineen, baretteineen ja häijyiltä näyttävine sarjatuliaseineen.
Yhteistä näille poliiseille ja sotilaille on, etteivät he halua itseään valokuvattavan. Kysyin muutaman kerran lupaa kuvaamiseen, mutta ehdotukseni torjuttiin aina. Päätin olla yrittämättä salakuvaamista, koska ajatus tunnin kuulusteluista jossain hemmetin päävartiossa ei houkutellut. Huomasin myös, että kun kieltävän vastauksen antaa aseistettu sotilas, on sen vaikutus jotenkin todellisempi.
Ilmoita asiaton viesti
On maita, joissa poliisia kiinnostaa jalankulkijan väärä kadun ylitys vähän liikaakin. Valko-Venäjällä sain kerran sakot siitä että ylitin hiljaisen sivukadun muualta kuin suojatien kohdalta. Toivottavasti lomakkeet olivat aitoja, ja raha meni valtiolle eikä poliisien omaan taskuun.
Ilmoita asiaton viesti
On virallinen tapa hoitaa asioita, ja sitten on … se toinen tapa.
Etelä-Italiassa etsin hotellimajoitusta nettijärjestelmästä, mutta enpä klikannutkaan varaamista, vaan katsottuani yhteystiedon otin majoitusliikkeeseen puhelun.
Huone luvattiin, ja puolen tunnin kuluttua olin vastaanottotiskin ääressä kirjautumassa sisään. Hotelli-isäntä meni ns. suoraan asiaan, ja tarjosi minulle yösijaa yhden hengen huoneessa kuitittomaan käteishintaan, joka olisikin ollut ihan pahuksen edullinen!
Reppureissaajan on vaivatonta hyödyntää nettisivustoja, ja varata majoitus muutamassa sekunnissa älypuhelimen näytöltä. Sillä menettelyllä matkalainen ei joudu käymään jaakopinpainia harmaan talouden edistämisestä, vaan maksaa virallisen hinnan. Mutta mutta. Jos on valmis soittelemaan puheluita tai koputtelemaan hotellien oville, saa mahdollisuuden aikamoisiin säästöihin matkakustannuksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Pysäköin kerran Italiassa kadun varteen, jossa oli paljon muitakin autoja pysäköityneinä. Kun tulin takaisin huomasin, että Carabinieri oli juuri asettamassa hinauskoukkua autoni puskurin alle.
Ilmeisesti kiinnitti lähinnä huomion ulkomaalaiseen rekkariin, koska oli aloittanut minun autostani.
Menin hänen luokse ja sanoin, että lähden juuri ajamaan pois, sopiiko? Hän huomautti, että tämä on pysäköintikieltoalue. Kun sanoin, että täällähän on autoja pysäköityinä vaikka kuinka paljon, hän sanoi: ”Non fare come tutti gli altri. Ciao!” Sitten ajoin pois.
Ilmoita asiaton viesti