Puolueiden valtasuhteet ek-vaaleissa, ehdokkaiden määrän perusteella arvioituna

Perussuomalaiset, SDP, Vasemmistoliitto, ja ehkä hieman yllättäen myös Vihreät asettaa täydet 217 ehdokasta tämän kevään vaaleissa. Kaikilla muilla puolueilla on ainakin jossain päin Suomea sen verran heikko kannatus tai vähäistä paikallista toimintaa, että ehdokkaita ei ole saatu rekrytoitua täyttä listaa.

Kokoomus (212 ehdokasta) ja Keskusta (205 ehdokasta) jäävät hieman vajaaksi täydestä listasta, jossain päin Suomea. Kristillisdemokraatit pystyy asettamaan 188 ehdokasta, ja RKP pärjää 111 ehdokkaalla. Loput vaaleihin osallistuvat puolueet ovat ns. pienpuolueita, jotka taistelevat todennäköisesti 1 – 3 kansanedustajan paikasta, parhaassa mahdollisessa tapauksessa.

Liike Nyt on ehdokkaiden määrän kannalta suurin ns. pienpuolue, 177 ehdokkaalla. Vapauden Liitto on toiseksi suurin pienpuolue, 143 ehdokasta. Vapauden Liiton valtakunnallinen vaaliliitto Kristallipuolueen ja SKE:n kanssa nostaa ehdokkaiden määrän yhteensä 181:een. En tiedä onko Liike Nyt mukana vaaliliitoissa.

Uudellamaalla vahvassa some-nosteessa oleva Liberaalipuolue asettaa vaaleihin 93 ehdokasta, joista suuri osa taitaa olla rekrytoitu tämän vuoden puolella, eli varsin spontaani reaktio ”leikkauslistan” saamaan julkisuuteen valtakunnallisessa mediassa. Sinimusta Liike asettaa 88 ehdokasta, Suomen Kommunistinen Puolue 65 ehdokasta, Kristallipuolue 28, Eläinoikeus-puolue 20, Korjausliike 16, Feministit 13, Suomen Kansa Ensin 10, ja Kansalaisliitto 3 ehdokasta.

Muutamat Puheenvuoron epäviralliset asiantuntijat ovat ennakoineet, että minun puolueeni Vapauden Liitto saa ”noin pari promillea” äänistä näissä vaaleissa. Tällaisen käsityksen omaaminen on teknisesti mahdollista, koska YLE ei ole suostunut kertomaan Vapauden Liiton kannatusta gallup-kyselyissä. Ehdokkaiden määrä kertoo jotain pienpuolueiden toiminnan (ja mahdollisesti kannatuksenkin) laajuudesta eri puolilla Suomea. Eturivissä kärkkymässä kansanedustajan paikkaa ovat pienpuolueista Liike Nyt, Vapauden Liitto ja Liberaalipuolue.

Kansanedustajan paikat jaetaan vaalipiireittäin, ja ratkaisevaksi kysymykseksi muodostuu, miten nämä pienpuolueet onnistuvat keräämään kannatusta jossakin yksittäisessä vaalipiirissä. Siksi 93 ehdokkaan Liberaalipuolue on uskottavasti mukana kilpailemassa kansanedustajan paikoista, koska se on paikallisesti vahva Uudellamaalla ja Helsingissä, vaikka ei kovin vahva valtakunnallisesti. Uudenmaan ja Helsingin vaalipiirit ovat mielenkiintoisia, ja kaikki nämä kolme pienpuoluetta ovat siellä kärkkymässä mahdollista kansanedustajan paikkaa. Vaalityö seuraavien kolmen viikon aikana ratkaisee, kenelle kellot soivat 2.4.2023.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri, ehdokasnumero 461. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu