Raiskaajan ehdollinen tuomio herättää paheksuntaa sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisessa mediassa on paheksuttu viime päivinä suureen ääneen sitä, että kerrostalon rappukäytävässä (eli melko julkisella paikalla) naisen raiskannut mies sai vain ehdollista vankeutta. Eli kansan mielestä ”ei yhtään mitään”, raiskaaja ”pääsi kuin koira veräjästä”.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/35017b04-9f14-4e17-8847-61f39bb8e0a4

Ehdollinen vankeus on kansalaisille vaikeasti ymmärrettävä rangaistuksen muoto, miksi se on asteikossa sakkorangaistusta ”kovempi”, jopa niin että lievemmästä rikoksesta voi saada isommat sakot, mutta törkeämmästä rikoksesta saa pienet sakot ja ehdollista vankeutta.

Ihmiset ihmettelevät sosiaalisessa mediassa erityisesti sitä, että oikeus katsoi tuomiota lieventäväksi seikaksi sen että teko ei ollut ”erityisen nöyryyttävä”, koska kukaan sivullinen ei sattunut osumaan paikalle teon tapahtumahetkellä, eikä teko ollut ”erityisen pelottava” (koska nainen oli niin humalassa että uhkailu väkivallalla oli tarpeetonta?), ja teko ”kesti vain 3 minuuttia”.

Varsinkin tuo viittaus raiskauksen kestoon on varsin outo. 3 minuuttia on melko tavallinen yhdynnän kesto, siinä ei ole mitään erityistä huomautettavaa. Tietysti se on lyhyempi kuin useita tunteja kestävä vapaudenriisto ja moninkertainen raiskaus. Mutta tapahtuman kesto on lopulta jopa mitätön sivuseikka. Paljon suurempi asia on se mahdollisuus, että raiskauksen uhri kärsii loppuelämänsä ajan traumaattisen kokemuksen jälkeisestä stressihäiriöstä. Siinä tapauksessa on täysin merkityksetön sivuseikka, kestikö raiskaus 3 minuuttia vai 3 tuntia. Loppuelämä on niin paljon pidempi ajanjakso kuin mikään mahdollinen raiskauksen kesto.

Monien kansalaisten oikeustajuun ei mahdu, että todistettavasti tapahtuneesta raiskauksesta voi saada vain ehdollista vankeutta. Olen samaa mieltä, että todistettavasti tapahtuneesta raiskauksesta minimi rangaistuksen pitäisi olla ehdotonta vankeutta.

Toisaalta on myös muistettava, että tyypillinen raiskaus on olosuhteiltaan yksityinen, siten että saattaa olla täysin mahdotonta kenenkään kolmannen osapuolen todeta varmuudella, onko mitään raiskausta edes tapahtunut, eli onko seksi ollut suostumuksellista vai ei. Sellaisessa tapauksessa mikä tahansa rangaistus saattaa olla oikeusmurha ja vääryys, jos rangaistuksen kohde onkin oikeasti syytön väitettyihin asioihin.

+7
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu