Rakennus-alalla yleistyvä ”kevyt-yrittäjyys” on minun tietääkseni rikollista veronkiertoa

Rakennus-alalla on yleistymässä sellainen ilmiö, että ulkomailta tuotu halpatyövoima ei saa työntekijän asemaa, vaan heistä tehdään ”kevyt-yrittäjiä”. Siis jotain vähän sen tyylistä kuin toiminimellä toimiva yhden hengen yritys. Tässä ei välttämättä perusteta toiminimeä, mutta muuten tilanne on melkein samanlainen.

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4551712

Kevyt-yrittäjyys tarkoittaa luultavasti, että TES-palkka ja muut työehdot eivät ole juridisesti voimassa, koska yrittäjällä on oikeus tehdä töitä niin halvalla kuin haluaa, ja niin pitkiä päiviä kuin haluaa.

Työntekijälle ei kerry eläkettä, jos ja kun hän ei tajua maksaa yrittäjän eläkemaksuja. Eikä varmaan tajuakaan, koska tässä on usein sellainen tilanne, että työntekijä ei ole ymmärtänyt sanaakaan niistä sopimuksista, jotka hänen eteensä on laitettu allekirjoitettavaksi, ja hän luulee olevansa palkkatyöläisen asemassa.

Asiaan liittyy sellainenkin ilmiö, että tällaisen työntekijän palkannut epämääräinen alihankkija häipyy jossain vaiheessa kuvioista vähin äänin, ja jättää maksamatta loput palkkiot työntekijöilleen. Ilmeisesti pääurakoitsijalla on siinä tapauksessa käytäntönä hoitaa puuttuvat maksut työntekijöille, joille alihankkija on tehnyt oharit. (Minulle jää epäselväksi, miksi pääurakoitsijalla olisi juridinen velvollisuus tehdä niin.)

Rakennusliiton edustaja Johanna Elonen sanoo Helsingin Uutisille, että hän ei näe kevyt-yrittäjyydessä sinänsä ongelmaa. Vain nämä harvinaiset (?) väärinkäytökset ovat ongelmallisia. Minun tietoni suomalaisesta verotuksesta ja työelämän käytännöistä ovat ristiriidassa tämän näkemyksen kanssa. Minun tietääkseni verottajalla on ollut ties kuinka kauan sellainen linjaus, että toiminimellä tms. ei saa tehdä töitä yhdelle toimeksiantajalle. Silloin se tulkitaan verottajan ja/tai muun viranomaisen päätöksellä työsuhteeksi, ja siihen sovelletaan työsuhteen työehtoja, ja sitä verotetaan kuten työsuhdetta.

Sellainen kevyt-yrittäjyys, jonka kerrotaan yleistyvän pk-seudun rakennusmailla, ei minun käsittääkseni ole laillinen menettelytapa lainkaan. Siitä tulisi laillista vasta siinä tapauksessa, jos kevyt-yrittäjä myy oma-aloitteisesti työsuoritteita useille eri työnantajille. Se on kriteeri, jota verottaja on perinteisesti käyttänyt sen arvioimiseen, suhtaudutaanko työsuoritteiden tekijään palkkatyöntekijänä vai yrittäjänä.

IonMittler
Vapauden liitto Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu