Ranska: yrityksen YT-saneeraajat rikosvastuuseen alaisten itsemurhista

Ranskassa teleyhtiö Orangen YT-neuvottelut kustannusten säästämiseksi (eli 22,000 työntekijän irtisanomiseksi) eivät menneet ihan nappiin. Toimitusjohtaja Didier Lombard ei teeskennellyt hyväntahtoisuutta YT-neuvotteluiden aikana, vaan linjasi tiukasti että työt loppuvat tuhansilta ja sillä hyvä. Lombard tuli sanoneeksi jopa niin rempseästi, että hänelle on sama lähtevätkö työntekijät ”ovesta vai ikkunasta”. Ikkunasta lähteminen viittaa suosittuun tapaan tehdä itsemurha taloudellisen laman synkässä vaiheessa.

19 yhtiön työntekijää tekikin itsemurhan YT-neuvotteluiden jälkeisinä vuosina, ja ranskalainen oikeus on nyt päättänyt että yrityksen johto on rikosvastuussa asiasta. Johtajille mätkäistiin sakkoja ja vankeutta.

https://yle.fi/uutiset/3-11129937

Tämä tapaus on ollut erityisen ronski kaikin puolin, mutta siitä on löydettävissä jotain relevanssia mihin tahansa YT-neuvotteluihin, täällä Suomessakin. Nimittäin se tosiasia, että YT-neuvottelut voivat olla erittäin raskaita henkisesti työntekijöille, ja moni voi sairastua vähintäänkin masennukseen, vaikka työpaikasta lähdettäisiinkin ovesta eikä ikkunasta.

Irtisanominen on kova kolaus kenelle tahansa, sekä taloudellisesti että henkisesti. Sitä kovempi kiire ja ahdistus työntekijälle tulee, mitä lyhyemmällä varoitusajalla irtisanominen ilmoitetaan. Mutta tässä kohdin tuleekin vastaan lakitekninen yllätys: yrityksen johdolla ei ole YT-tilanteessa laillisesti oikeutta ilmoittaa kenellekään irtisanomisesta pitkällä varoitusajalla. Laki vaatii yritystä pidättäytymään tekemästä mitään päätöksiä ennen YT-neuvotteluiden päättymistä.

Todellisuudessa päätöksiä tehdään paljon jo ennen kuin YT-neuvottelut ovat edes alkaneet. Monessa vähän pienemmässä yrityksessä YT-neuvottelut ovat vain lakisääteinen teatteri joka on pakko näytellä läpi, vaikka todellisuudessa lopputulos on nuijittu pöytään jo ennen kuin YT-neuvottelut edes alkoivat. Mutta AY-liike uskoo sen olevan omien etujensa mukaista, että teatteri on lakisääteisesti pakollinen, niin helppoa kuin sen kiertäminen onkin yrityksen johdolle. Vaatimalla päätösten tekemisen tapahtuvaksi vasta YT-neuvotteluiden lopussa, AY-liike itse asiassa pakottaa yritykset ilmoittamaan irtisanomisista vasta viimeisellä mahdollisella hetkellä, niin lyhyellä varoitusajalla kuin mahdollista.

Ja se tuottaa työntekijälle kiireen ja ahdistuksen nopean muutoksen keskellä, ehkä masennuksenkin. Vaikka Suomessa ei paljon hypitäkään ulos ikkunoista.

Olisi työntekijöiden edun mukaista, niin taloudellisesti kuin mielenterveydellisestikin, kehittää YT-käytäntöä sellaiseen suuntaan että irtisanomisista voitaisiin ilmoittaa mahdollisimman pitkällä varoitusajalla, ainakin tilastollisina lukuina, jos ei listattuna henkilöitä nimeltä. Silloin työntekijöille jäisi aikaa arvioida tilanteen vakavuus hyvissä ajoin, ja uuden työpaikan löytämiseen ei tulisi niin akuutti kiire ja mielenterveyttä järkyttävä stressi.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu