Ratkaisu irtisanomis-järjestyksen kiistaan: eniten työttömänä olleet saavat jäädä

Suomessa on kiistelty viime aikoina aiheesta, pitäisikö säätää lakiin joku ehto, missä järjestyksessä työntekijöitä täytyy irtisanoa, jos yrityksellä on tarve vähentää työvoimaa. Ruotsissa on käytössä sääntö ”viimeisenä sisään, ensimmäisenä ulos”. Suomessakin jotkut tahot ovat toivoneet tällaista käytäntöä. Se tekisi iäkkäiden työntekijöiden irtisanomisen nykyistä vaikeammaksi, ainakin niiden työntekijöiden kohdalla, jotka ovat työskennelleet kauan samalle työnantajalle. Tätä periaatetta on kuitenkin kritisoitu siitä, että nuoret uudet tulokkaat työelämässä joutuisivat vieläkin heikompaan asemaan kuin he ovat jo tällä hetkellä.

Miltä kuulostaisi sellainen periaate, että työvoimaa vähentävällä suurella yrityksellä on velvollisuus olla irtisanomatta niitä kymmentä prosenttia työntekijöistään, jotka ovat olleet eniten ilman ansiotyötä viimeisten viiden vuoden aikana? Irtisanomiset saisi toimittaa vapaan harkinnan mukaan, mutta harkinta saa kohdistua vain siihen 90 prosenttiin työntekijöistä, jotka ovat olleet eniten ansiotyössä viime vuosina.

Tässä tapauksessa laskisin ”ansiotyöksi” vain palkkatyön tai yrittäjyyden, ei opiskelua, äitiyslomaa, varusmiespalvelusta, vankeusrangaistusta eikä alle TES-tason palkattua työharjoittelua. Palkkatyön muuntaisin laskennallisesti kokoaikatyöksi, eli jos henkilö A on ollut 3 vuotta kokoaikatyössä, ja henkilö B on ollut 4 vuotta osa-aikatyössä 50 % työajalla, silloin B:n katsotaan olleen palkkatyössä vain 2 vuotta.

Työelämä ei mullistuisi tällä periaatteella kovin vallankumouksellisesti. Ei ainakaan jos suojeltu osuus työntekijöistä on vain 10%. Vallankumouksellisuus tietysti lisääntyisi sitä enemmän, mitä suuremmaksi tuo suojeltu osuus nostettaisiin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu