Reilu ratkaisu ilmastohysteriaan: globaali haittavero päästöille

Miksi YK:n käytäville kutsuttiin ruotsalainen teini raivoamaan? Näennäisen epäsovinnainen kutsuvieras oli lopulta varsin sovinnainen, koska hän kehotti käytännössä länsimaita leikkaamaan päästöjään. Tai kehotti varmaankin kaikkia, mutta onko muilla kuin perinteisillä länsimailla tapana kuunnella moraalisaarnoja? Onko muiden kuin perinteisten länsimaiden nähty suhtautuvan vaatimuksiin vakavasti, politiikan huipulla asti?

Tämä on kovin tuttu näkökulma jo entuudestaan. Ja enemmänkin ongelman ydin kuin ratkaisu ongelmaan.

Siitä on jo vuosia, onkohan vuosikymmeniä, kun kiteytin halpatyövoiman ja luonnonsuojelun globaalin ongelman (joka tuolloin ei kulkenut nimellä ”hiilijalanjälki”) tällaiseen teesiin:

Ei ole reilua, että sivistyneissä maissa toimivat vastuulliset yritykset joutuvat kilpailemaan hinnalla tuotteiden kanssa, joita tuodaan sivistymättömistä maista, joissa vastuuttomat yritykset käyttävät alipalkattua työvoimaa, surkeita työehtoja, pitkiä työpäiviä, seitsemän työpäivän viikkoa, olemattomia vuosilomia — ja kaiken sen lisäksi säästävät vielä luonnon suojelun kustannuksissakin, käyttämällä halvempia teknologioita tai energianlähteitä jotka saastuttavat enemmän.

Sivistyneen ja sivistymättömän maailman välisellä rajalla tulisi kerätä alipalkkausvero ja luonnonsuojeluvero, joka poistaa vastuuttomasti tuotetuilta tuotteilta epäterveen kilpailuedun.

No eihän tällainen ajattelu ollut ollenkaan poliittisesti korrektia tai realistista joskus vuosia sitten. Maailman taloutta rakennettiin vapaan markkinatalouden ja ikuisen kasvun opeilla, jossa kehitysmaiden heikot työolot ja puutteellinen luonnonsuojelu ovat vain ohimenevä välivaihe. Kaikenlaisten tullien ehdottelu, tai yleensäkään minkäänlaisten pelisääntöjen ehdottelu, nähtiin tuolloin ei-toivottuna häiriönä globaaliin talouteen.

Ilmastohysteria painaa nyt kovasti päälle. Mutta väärällä tyylillä. Ruotsalaisen teinin tyylillä, jossa moralisoidaan niitä joilla on omatunto, eli perinteisiä länsimaita. Ja mehän menemme halpaan niin että heilahtaa, Suomenkin hallitus on heti valmis pelastamaan koko maailman vaikka yksin, ja tietysti meidän omalla kustannuksellamme. Suomi tarjoaa, globaalit kekkerit alkakoot.

Oikea tyyli olisi ravistella pölyt maailmankauppajärjestö WTO:sta, ja soveltaa rangaistustulleja tuotteille joiden tuotanto kuormittaa ympäristöä enemmän kuin yleisesti ymmärretään olevan soveliasta. Jotta yksikään globaalissa mittakaavassa merkittävä yritys missään päin maailmaa ei pääse pakoon vastuullisen toiminnan kustannuksia, joita he yrittävät paeta jonnekin syvälle Indonesian viidakkoon.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu