Ruotsi ei hyväksy nörttien tietokoneella pelaamista urheiluksi, MM-kisat peruuntumassa

Erään kaupallisen tietokone-pelin MM-kisat saattavat peruuntua, koska Ruotsin valtio ja urheiluliitto eivät myönnä tietokoneella pelaamiselle ”urheilun” statusta. Normaalisti se ei olisi mikään ongelma, mutta korona-epidemian aikana on voimassa matkustusrajoituksia, joihin sisältyy poikkeuslupia virallisesti tunnustettujen urheilulajien arvokisoille. Siksi näiden MM-kisojen järjestäjät tarvitsisivat nyt kiireesti lajille virallisen urheilun statuksen, jotta kaikki osallistuvat kilpailijat pääsisivät matkustamaan Tukholmaan.

https://yle.fi/urheilu/3-11992901

Miljardin arvoisen pelin kehittäjällä on varaa järjestää hulppeat MM-kisat, ja jakaa palkintorahoja 40 miljoonaa. Nuorison koukuttaminen haaveilemaan pelin salaisuuksien oppimisesta ja nousemisesta suureksi ”urheilijaksi” on hyvä promootio-kampanja, verrattuna muunlaisiin mainoskampanjoihin, joita saisi samalla rahalla. Siksi niinsanottua ”e-urheilua” on ilmestynyt kuin sieniä sateella. Se on tehokas vaihtoehto perinteiselle markkinoinnille.

Urheilun määritelmä ei ole kovin selkeä eikä looginen. Shakkia on perinteisesti sanottu urheiluksi, ja melkoista aivojumppaa se onkin. Myös biljardi tai tikanheitto ovat siinä rajamailla, ovatko ne suuren yleisön mielestä ”urheilua” vai muuten vain kilpailullisia ”pelejä”. Auton kyydissä istumista sanotaan ”autourheiluksi”, ja hevosen selässä tai peräkärryssä istumista sanotaan ”hevosurheiluksi”.

Minun on rehellisesti tunnustettava, että para-urheilu ei herätä minussa mielenkiintoa. Se nyt vain on niin. Mutta olisin valmis kompensoimaan tämä asian, myöntämällä urheilun statuksen para-urheilijoiden tietokoneella pelaamiselle ja auton kyydissä istumiselle. Minulta löytyisi pokkaa riistää urheilun status fyysisesti terveiden ja täysikuntoisten ihmisten harjoittamalle ralliautoilule, formula-kisailulle, hevosen peräkärryssä istumiselle sekä tietokoneella pelaamiselle, ja varata urheilun status näissä lajeissa vain para-urheilijoille.

Tietokoneella pelaamisen kohdalla tämä ei kuitenkaan kovin helposti voi toteutua, kun ne kisat eivät tarvitse yhteiskunnan hyväksyntää eivätkä urheilun virallista statusta. Pelin markkinoinnin kannalta on elintärkeää, että supertähteydestä pääsevät haaveilemaan kaikki terveet äidin pikku sohvaperunat. Peliyhtiö ei missään tapauksessa rajaisi osallistumisen oikeutta kisoihin vain para-urheilijoille. Kilpa-autossa ja hevoskärryssä istumisen suosio tv-viihteenä ei ole samalla tavalla riippuvainen siitä, että urheilun seuraajan pitäisi henkilökohtaisesti haaveilla pääsemisestä televisioon osoittamaan omaa osaamistaan.

+1
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu