Ruotsi mokasi sittenkin korona-sodassa, mutta ihailijoitakin riittää vielä

Kun Ruotsi lähti omille teilleen sodassa koronaa vastaan, minä ja moni muu totesi silloin, että rohkea rokan syö, ja aika näyttää löytyykö ruotsalaisilta niin suurta huolellisuutta, että he onnistuvat pitämään korona-epidemian yhtä hyvin hallinnassa kuin muut vertailumaat, vaikka he eivät sulje talouttaan samalla dramaattisuudella kuin muut.

Ruotsissa uskotaan edelleen, että he ovat onnistuneet epidemian hallitsemisessa varsin hyvin. Tämän uskomuksen tueksi harrastetaan vertailua mieluummin etelän kuin idän suunnalla oleviin maihin. Ruotsin mallin ihailijoita löytyy edelleen esimerkiksi Norjan politiikan huipulta, enkä minäkään ole menettänyt alkuperäistä lapsen uskoani Ruotsin malliin.

https://yle.fi/uutiset/3-11309868

https://yle.fi/uutiset/3-11303080

Mutta ruotsalainen huolellisuus ei sittenkään ole osoittautunut aivan riittäväksi. Erityisenä tahrana Ruotsin kilvessä on vanhainkotien sulkeminen vierailuilta vasta huhtikuun alusta lähtien. Auttamattomasti liian myöhään, ja se on kostautunut satoina kuolonuhreina vanhainkotien asukkaiden keskuudessa. Sama tilanne on tosin suurinpiirtein kaikissa muissakin maailman valtioissa. Suomessakin. Mutta jo lähtökohtaisesti lauma-immunitetin tavoittelu nuoren väestön keskuuteen olisi ollut turvallista vain siinä tapauksessa, että iäkkäintä riskiryhmää suojellaan kontakteilta muun väestön kanssa erityisen suurella pikkutarkkuudella. Nyt on käynyt ilmi, että pikkutarkkuudesta ei ole tässä asiassa ollut olemassa edes suunnitelmaa Ruotsissa, saati sitten toteutusta.

Jälkiviisaus on parasta viisautta, ja tässä vaiheessa tiedämme, että Ruotsin malli ei ollut paras mahdollinen strategia korona-epidemian torjuntaan. Siihen olisi pitänyt vähintäänkin lisätä intohimoinen ja pieniin yksityiskohtiin asti mietitty iäkkäimmän väestön ja muiden tunnettujen riskiryhmien eristäminen siitä valtaväestöstä, jossa lauma-immuniteettia lähdettiin ajamaan sisään.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu