Ruotsi reagoi koronaan maltilla, Suomessakin uskottiin siihen taktiikkaan

Vielä kymmenen päivää sitten Suomessa ja monessa muussa Länsi-Euroopan maassa uskottiin, että korona-epidemiaan kannattaa reagoida suunnilleen siten kuin Ruotsi tekee tällä hetkellä. Maltilla. (Tai kuten jääkiekko-piireissä sanotaan: Tålamod.) Tämän suuntaisesti Boris Johnson puhui briteille, eikä Suomen hallituksellakaan ollut mikään kiire. Epidemia ei ollut vielä päässyt kunnolla käyntiin. Sen piti antaa käynnistyä tietyllä voimalla, ennen kuin kannattaa reagoida mitenkään.

Sitten Suomen hallitus muutti linjaansa varsin äkillisen näköisesti, ja aloitti järeät suojelutoimet. Kulissien takaa väitetään, että hallituksessa oli ristivetoa suuntaan ja toiseen, jotkut olisivat halunneet jatkaa ruotsalaisella maltilla vielä vähän kauemmin. Hallituksen oli poliittisesti lopulta pakko kuunnella Italian uutisista huolestunutta kansaa. Oppositio hiillosti ja syytti hallitusta hidastelusta, voisiko jopa sanoa että populismin ääni voitti, kansan syvissä riveissä oleva huoli ja epäluulo ja pelko voittivat.

Suomessa aloitettiin raskaat arkielämän rajoitustoimet, kun sairastuneiden määrä asukasta kohti oli melkein neljä kertaa pienempi kuin se oli Norjassa ja Tanskassa, kun nämä maat aloittivat vastaavat toimenpiteet (kuten koulujen sulkeminen).

Ruotsi kulkee omia polkujaan, eikä ole vieläkään sulkenut kouluja eikä valtion rajoja, vaikka tartuntoja on kaksi kertaa enemmän asukasta kohti kuin Suomessa. Mutta puolet vähemmän kuin Tanskassa ja Norjassa, joten siinä mielessä Ruotsi ei edes kulje omia polkujaan, vaan saattaa jopa seurata Tanskan ja Norjan esimerkkiä, kunhan epidemia ehtii Ruotsissa sille tasolle jossa Tanska ja Norja aloittivat rajoitustoimet.

https://yle.fi/uutiset/3-11269301

Lääketieteestä mitään tietämättömänä sivusta seuraajana olisin äänestänyt Ruotsin mallin puolesta, kuten ilmeisesti osa Suomen hallituksen ministereistäkin olisi halunnut tehdä. Aika näyttää, kuinka kohtalokkaasti me olimme väärässä, jotka tällä tavoin uskoimme. Onhan se melkoista kasino-peliä kerätä pottiin pelimerkkejä, jotka eivät ole vain rahaa, vaan mahdollisesti myös ihmishenkiä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu