Ruotsin erilainen korona-strategia pysyy vielä muiden maiden vauhdissa mukana

Ruotsi jatkaa edelleen korona-virukseen suhtautumista samalla asenteella ja samanlaisilla kevyillä toimenpiteillä, joilla lähes kaikki Euroopan maat (myös Suomi) aikoivat suhtautua koronaan silloin kun epidemia oli vielä nuori, eikä Italiasta oltu vielä kuultu niin traumaattisia uutisia kuin sieltä lopulta alkoi kuulua.

https://yle.fi/uutiset/3-11275007

Ruotsin linja on, että ei tehdä mitään ylimääräisiä ja mahdollisesti tehottomia toimenpiteitä, vaan ainoastaan pieni määrä kaikkein tehokkaimpia toimenpiteitä. Näyttää siltä että Ruotsi aikoo antaa kansan sairastaa koronan lähes kuin minkä tahansa kausi-influenssan, suojellen vain iäkkäintä ikäluokkaa erityisellä huolellisuudella.

Toistaiseksi Ruotsi on pysynyt muista Euroopan maista poikkeavalla ”kahden pysähdyksen taktiikalla” vauhdissa mukana, eikä Ruotsi erotu Worldometersin tilastoissa mitenkään negatiivisesti niistä maista, joissa on suljettu valtion rajat ja koulut, ja pysäytetty lähes koko elinkeinoelämä. Paljon radikaalimmat rajoitustoimet käyttöön ottaneet Norja ja Tanska saavat uusia tartuntoja edelleen samaa tahtia kuin Ruotsi, jossa rajoitustoimia on käytössä hyvin vähän.

Poliittista pokerinaamaa tuo Ruotsin peli kyllä vaatii. Ruotsin korona-strategiaa YLE-uutisille selittävä Anders Wallensten antaa rivien välistä ymmärtää, että hänen mielestään joissakin muissa pohjoismaissa poliittinen paine kansan taholta eli populismi pakotti hallitukset tekemään päätöksiä, jotka poikkeavat tieteeseen perustuvista terveysviranomaisten suosituksista. Wallensten mainitsee vain Tanskan esimerkkinä pohjoismaasta, jossa on käynyt näin hänen arvionsa mukaan.

Jotain korona-epidemialle on pakko tehdä, muuten käy kyllä ”Italiat”. Mutta ollaanko Ruotsissa niin pikkutarkkoja ja huolellisia, että siellä on tunnistettu juuri oikeat ja riittävät toimenpiteet epidemian pitämiseksi kohtuuden rajoissa, ilman tarvetta häiritä yhteiskunnan toimintaa enempää kuin on oikeasti tarpeellista ja hyödyllistä?

Tähän kysymykseen saamme vastauksen jälkiviisaasti kuukausien kuluttua. Siihen asti totuus Suomessa on sama kuin Tanskassa: kansa huolestui Italian uutisista ja halusi radikaaleja suojelutoimenpiteitä, ja hallitus antoi kansalle mitä kansa pyysi. Se on demokratiaa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu