Ryanairin koneen kaappaus Valko-Venäjälle osoittaa, että Euroopan viimeinen diktatuuri ei luovuta

Jos joku taho Euroopassa on elätellyt toiveita, että Valko-Venäjän protestit voivat johtaa poliittiseen muutokseen ”Euroopan viimeisessä diktatuurissa”, ei kai niin naiivia tahoa löydy enää mistään, joka ei luopuisi toivosta tämän päivän selkkauksen johdosta. Valko-Venäjän armeija kaappasi Ryanairin siviilikoneen, joka oli lentämässä valtion ilmatilan läpi, ottaakseen koneesta kiinni protesti-liikkeen tärkeimmän median päätoimittajan.

https://yle.fi/uutiset/3-11945020

Tässä taidettiin rikkoa aika railakkaasti montaakin kansainvälistä sopimusta. Kuinka moni lentoyhtiö haluaa tämän jälkeen enää lentää Valko-Venäjän ilmatilan läpi?

Toisaalta, vuoroin vieraissa käydään. Kun Edward Snowden piileskeli Moskovan lentokentällä vuonna 2013, ja Bolivian presidentin yksityiskone lähti siltä lentokentältä kohti Boliviaa, huhujen saattelemana että Snowden saattaa olla hänen lentokoneessaan, neljä NATO-maata Ranska, Espanja, Portugali ja Italia kielsivät presidentti Moralesin lentokoneelta pääsyn ilmatilaansa. Lopulta kone laskeutui Itävaltaan, josta se pääsi lähtemään kun oli annettu selvitys, että Snowden ei ole koneessa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Evo_Morales_grounding_incident

Tällä tapauksella on se kiusallinen yhtäläisyys Valko-Venäjälle kaapatun Ryanairin koneen kanssa, että tässäkin oli kyse journalismista, joka ärsytti erään valtion presidenttiä. Diktaattori Lukashenka oli valmis tällaiseen temppuun ottaakseen kiinni journalistin joka on kritisoinut häntä. Samoin USA:n presidentti — ja hänen pyynnöstään ainakin neljän NATO-maan korkein poliittinen johto — olivat valmiita pakottamaan diplomaattista immuniteettia (!) nauttivan Ecuadorin presidentin koneen laskeutumaan, saadakseen kiinni henkilön, joka oli osallinen yhteen maailman juhlituimmista tutkivan journalismin helmistä.

Tämän journalistisen toiminnan päätoimittaja Julian Assange on tietysti tällä hetkellä Lontoossa Belmarshin vankilassa, johon häntä oli ansoittamassa aikoinaan myös Ecuadorin sekä Ruotsin korkein poliittinen johto. Yhteensä ainakin kahdeksan eri valtion korkein johto on osallistunut Wikileaks-mediaan liittyvien keskeisten henkilöiden vangitsemiseen pyrkiviin operaatioihin: USA, Britannia, Ecuador, Ranska, Espanja, Portugali, Italia, Ruotsi.

Kylläpä lässähti vertailussa vaatimattomaksi tämä Valko-Venäjän diktatuurin paha toiminta opposition median päätoimittajan vangitsemiseksi. Ei se pärjää laajuudessaan ja röyhkeydessään USA:n orkestroimiin Wikileaksin päätoimittajan ja tietovuotajien vangitsemiseen pyrkiviin operaatioihin. Erittäin valitettavaa silti henkilökohtaisesti tälle journalistille, joka joutunee yhtä paksujen kaltereiden taakse kuin Julian Assange Lontoossa.

Tulee olemaan vaivaannuttavaa katsella, jos Euroopan ja pahimmassa tapauksessa myös Suomen poliittinen kerma antaa suureen ääneen julkilausumia, jossa tuomitaan Valko-Venäjän tempaus ja vaaditaan lehdistön vapauden kunnioittamista. Totta kai Valko-Venäjän tempaus on tuomittava. Mutta sen lisäksi löytyisi tuomittavaa läntisestäkin Euroopasta, joka vielä hetki sitten oli EU:n jäsen, mutta EU:n eliitti ei moittinut Britanniaa Julian Assangen kohtelusta juuri lainkaan vuosien varrella.

Valko-Venäjän opposition toiveet poliittisesta muutoksesta voidaan kuopata nyt erittäin syvälle. Diktatuuri on ja pysyy, joskin eliitti tulee valitsemaan keskuudestaan toisen presidentin seuraavissa vaaleissa. Lisäksi valtioliitto Venäjän kanssa tulee syvenemään, ehkä jo tänä vuonna.

Olen käynyt Valko-Venäjällä viime vuosina noin 5 – 10 kertaa vuodessa. Tänä vuonna en ole käynyt kertaakaan, ja tilanne alkaa näyttää siltä, että en ole menossakaan tänä vuonna. Opposition lausuntoja paljon sosiaalisessa mediassa jakanut vaimoni ei uskalla lähteä sinne. Suomen ja vain Suomen kansalaisena minä kyllä uskaltaisin käydä siellä, vaikka olenkin kirjoittanut tässä parin vuoden aikana monta Lukashenkaa kohtaan kriittistä blogia.

Ukraina olisi vaihtoehto lomareissulle, kunhan korona-epidemia laantuu. Itä-Blokissa tällainen tavallinen pulliainen tuntee olevansa vähän parempi ja varakkaampi kuin onkaan, kun kaikki on niin halpaa. Mutta täytyykö ensin tarkistaa varmuuden vuoksi, ettei Finnairin, UIA:n tai Air Balticin vakio reitti Helsingistä Kiovaan kulje Valko-Venäjän yli?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu