Ryssä-viha ja etniseen syrjintään kehottaminen leimahti sosiaalisessa mediassa

Ilta-Sanomien suosittu kolumnisti Timo Haapala kävi eilen niin kovilla ylikierroksilla Twitterissä, että hänen ronskeimpia tweettejään eiliseltä ei löydy enää. Ne on poistettu vaivihkaa.

Haapalan tunteikas ryssävihaan ja etniseen syrjintään kehottaminen 66,000 seuraajalleen Twitterissä näytti hieman erikoiselta suuren sanomalehden kolumnistille. Haapalan ajatus oli, että venäläisille yksityishenkilöille tulisi tehdä elämä hankalaksi, jotta tajuavat vaihtaa oman presidenttinsä.

Haapalan mukaan Venäjän kansa ja lopulta jokainen kansalainen on vastuussa Ukrainan sodasta. Vastasin yhteen hänen tweettiinsä, koskeeko tämä hänen suosituksensa myös Suomessa asuvien venäläisten kohtelua? En koskaan saanut vastausta, vaan hän poisti sen tweetin johon vastaten yritin kysyä tätä.

Voi olla että ylemmältä taholta on kehotettu Haapalaa kohtuuteen kommunikoinnissaan. Mutta tällainen trendi on kyllä havaittavissa, että kuluneella viikolla ryssäviha on leimahtanut sosiaalisessa mediassa. Eivätkä kaikki tee kovin huolellisesti eroa, vihaavatko he Venäjän hallintoa vai kaikkia venäläisiä. Muutama suomalainen kansanedustajakin on toivottanut Twitterissä jotkut mainitut venäläiset poistumaan Suomesta. Jättäen kuitenkin hieman tulkinnan varaa, kuinka laajasti ja ketkä venäläiset.

Facebookissa eräs minun tuttavani kirjoitti eilen, mahdollisesti alkoholin rohkaisemana, että yksikään ryssä älköön tulko enää juttelemaan hänelle kadulla muuten nousee rähinä. Hänellä voi olla omat Haapalansa neuvomassa, omassa some-kuplassaan. Myös muuta kautta olen saanut viestiä, että jotkut Suomessa asuvat venäläiset ovat huomanneet tällä viikolla että naapurit eivät tervehdi enää kuten ennen.

Näin se etninen yleistäminen ja kollektiivisen syyllisyyden käsite muodostuu. Ja syystäkin, sanoi Timo Haapala vielä eilen aggressiivisissa tweeteissään. Minä en ole samoilla linjoilla hänen kanssaan. Diktatuurin idea on, että se on jotain josta kansa haluaisi eroon jos voisi, mutta kuinka helppoa se on, sitä voi pohtia tutustumalla diktatuurien historiaan. Ei niitä noin vain kaadeta, kyse on kansallisesta pankkivanki-tilanteesta.

Sanna Ukkola ui vastavirtaan tässä keskustelussa, ja pohdiskelee Twitterissä, että tavallisten venäläisten tulisi kokea yhteyttä ja veljeyttä länsimaalaisten kanssa. Viha ajaisi heidät tiukemmin oman hallintonsa siipien suojaan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu