Saamelaismääritelmän kysymyksessä ei käytetä järkeä

Monelta taholta vaaditaan, että kysymyksessä saamelaisuuden määrittelemisestä pitäisi käyttää ”järkeä”. Mitä se järki sitten olisi?

YK:n komiteoiden taholta on viime aikoina lausuttu, että etnisillä vähemmistöillä tulisi olla ns. itsemääräämisoikeus määritellä itse, keitä he ovat. Toisaalta toinen YK:n komitea valittaa että tällainen oikeus mahdollistaisi yksittäisten kansalaisten mielivaltaisen syrjinnän. YK:n komiteat eivät ole yksimielisiä edes keskenään.

Tällainen itsemääräämisoikeus antaisi etnisen ryhmän hallinnolle käytännössä oikeuden poistaa etnisen ryhmän jäsenyys keneltä vain haluavat. Tätä oikeutta saamelaiskäräjät tarmokkaasti haluaisi käyttääkin, ja yrittää käyttää sitä tälläkin hetkellä, vaikka heillä ei ole siihen toistaiseksi laillista oikeutta.

Onko tässä sitten järkeä?

Myanmar on jo pidemmän aikaa halunnut määritellä, että rohingyat eivät ole Myanmarin kansalaisia. Myöskään Bangladesh ei halua heitä kansalaiseksi. Huonompi juttu.

Saamelaisuuden määritteleminen ei ole niin helppoa ja yksinkertaista, että annetaan tietyn pienen sisäpiirin sanella, katsoen maailmaa omien etujensa kannalta, ketkä kannattaa sisällyttää saamelaisuuden määritelmään ja ketkä jättää sen ulkopuolelle. Sellainen menettely on osoittautunut historian saatossa aika huonoksi reseptiksi taata ihmisoikeuksien toteutuminen kaikille yhteiskunnan jäsenille tasapuolisesti. Ei ole olemassa pyyteetöntä politiikkaa. Kaikki politiikka puolustaa joidenkin tahojen itsekkäitä etuja.

1940-luvun traumaattisen perinnön jälkeen ihmiskunta on yleisesti ottaen oppinut sen, että millekään hallitukselle tai hallinnolle ei kannattaisi antaa vapaita käsiä määritellä helpolla huutoäänestyksellä, ketkä ovat kansan jäseniä ja ketkä eivät ole. Mieluummin kannattaa painostaa hallintoja pitämään huolta kaikista alamaisistaan ja heidän ihmisoikeuksistaan, syrjimättä ketään.

Siinä on järkeä.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu