Sääntö-Suomi yllätti Prismassa: lapsi ei saa lukea oluen EAN-koodia

Ruokakauppojen itsepalvelu-kassoilla on yleinen näky, että päiväkoti-ikäinen tai alakoulu-ikäinen lapsi vaatii saada ”piipata” perheen kaikki ostokset, eli näyttää tuotteet EAN-koodin lukijalle kassan luona. Siinä on tekemisen intoa, joskaan ei aina ihan samaa nopeutta kuin jos perheen aikuinen hoitaisi asian. Tämä voi kostautua ruuhka-aikana jonon pituudessa.

Minunkin alakoulu-ikäiset lapseni vaativat saada ”piipata” tuotteet ruokakaupassa. Jos valitsen palvelukassan, jossa EAN-lukijaa käyttää kaupan työntekijä, seurauksena on protestointia: miksi emme mene sille kassalle jossa tuotteet saa ”piipata” itse? Joskus tilanne eskaloituu käsirysyn puolelle kassan luona, jotta saadaan selville, kumpi pojista saa näyttää tuotteet EAN-lukijalle.

Tällaista se on ollut muutaman vuoden, siitä lähtien kun itsepalvelu-kassat alkoivat yleistyä supermarketeissa. Mutta eilen Tikkurilan Prismassa asiakaskokemus sai happaman sivumaun, kun 8-vuotias poikani ”piippasi” oluttölkin, ja kassan vilkkuva valo kutsui myyjän tarkistamaan että ostaja on vähintään 18-vuotias. Myyjä sanoi minulle, että lapsi ei saa lukea alkoholia sisältävien tuotteiden EAN-koodia, minun pitää tehdä se itse.

Tämä uusi ajattelutapa tuli minulle yllätyksenä, mutta ei siinä kestänyt juuri sekuntia kauempaa kun vastasin myyjälle vihaiseen sävyyn, että ”Suomessa ei ole tuollaista lakia”. Myyjä koitti onneaan vielä toisen kerran, ja toisti määräyksen uudestaan: lapsi ei saa lukea alkoholia sisältävien tuotteiden EAN-koodia, minun pitää tehdä se itse. Katsoin myyjää äkäisesti kuin hullu puuroa, ja myyjä ymmärsi poistua seinustalle omalle paikalleen tarkkailemaan itsepalvelu-kassojen toimintaa. Sitten poikani ”piippasi” loput noin kymmenisen olutta, maksoin, ja poistuin.

Ei ollut pienintäkään mahdollisuutta, että olisin ostanut kaupasta yhtään mitään, jos myyjä ei olisi antanut periksi. Olin valmis ottamaan vastaan takahuoneesta juoksevat vartijat pysäyttämään poikani lukemasta oluiden EAN-koodia. Tilanne olisi päättynyt siihen, että jätän kaikki ostokset kassalinjalle ja poistun ostamatta mitään. Ja arvioin jatkossa uusilla kriteereillä, missä kaupassa haluan asioida päivittäin.

Sääntö-Suomi yllätti uhrinsa jälleen kerran. Saa nähdä, onko tämä uusi sääntö Tikkurilan Prisman johtajien oivallus, vai onko lamppu välähtänyt S-Ryhmän johtoportaassa laajemminkin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu