Saataisiinko ruokapaikkoihin vihdoin käsienpesuallas, koronan takia?

Helsingin kaupunki lähtee torjumaan korona-virusta tarjoamalla metroasemilla pesualtaita käsienpesua varten.

https://yle.fi/uutiset/3-11252572

Ihan kiva idea, paitsi että metrossa harvoin kukaan syö mitään. Taitaa olla jopa kiellettyäkin.

Ravintoloissa ja kioskeissa syödään. Usein pesemättä käsiä, koska allasta käsien pesuun ei ole tarjolla likaista rahaa käsittelevän kassan ja ruokailupöydän välisellä rataosuudella. Allas käsienpesuun on vain WC-tiloissa, jotka saattavat olla toisessa kerroksessa, ja ehkä sinne pääsee vain poletilla joita saa yhden, jonka asiakas aikoo käyttää käsien pesuun rasvaisen hampurilaisen syömisen jälkeen.

Tämä ajatus ei ole uusi, että haaveilen ravintoloihin ja kioskeihin helppoa mahdollisuutta käsien pesuun kassan lähistöllä, heti kun on saatu bakteereja kuhisevat rahat pois käsistä, tai luottokortin tunnusluku näppäiltyä laitteeseen jota räpläävät myös sadat flunssaiset nuhanenät samana päivänä.

Olen haaveillut tästä noin parikymmentä vuotta.

Korona tulee, ovatko ruokapaikat valmiita levittämään epidemiaa samaan tahtiin kuin ne ovat tehneet tähänkin asti kaikki vuosikymmenet, johdattelemalla asiakkaat käsittelemään rahaa tai luottokortin lukijaa, ja siitä heti pöytään syömään pesemättä käsiä?

Tätä voisi kartoittaa ihan tilastollisesti: Kuinka monta prosenttia pikaruokaa myyvän ruokapaikan asiakkaista menee kassalta suoraan pöytään syömään hampurilaista ja ranskalaisia sormin, pesemättömillä käsillä?

Olisi kullan arvoista tietoa yhteiskunnalle tutkia, mitkä ovat tilastollisesti yleisimmät paikat ja syyt influenssojen tarttumiselle. Kuinka monta prosenttia tartunnoista saadaan pisara-tartuntana toisen aivastaessa (ja missä tämä tapahtuu yleisimmin), ja montako prosenttia siten että on saatu taudin aiheuttajaa käsiin (mistä?), ja käsistä se on kulkeutunut suuhun (missä tilanteessa, ja miksi käsiä ei oltu pesty sitä ennen?). Montako prosenttia tartunnoista saadaan ruoasta tai makeisista, joihin taudin aiheuttajan on siirtänyt kolmas osapuoli, ja missä näin on tapahtunut: kaupassa itsepalveluna toimivassa makeisten, leivonnaisten tai salaatin irtomyynnissä? Ravintolan tai nakkikioskin keittiössä? Tämän asian tutkiminen saattaa vain olla melko vaikeaa käytännössä.

 

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu