Sähkön hinta nousi Vantaalla 3-kertaiseksi 1.1.2023, näin vähennän kulutustani
Vantaan suosituin sähköyhtiö Oomi korotti minun sähköni hintaa 1.1.2023 alkaen 7 sentistä 25 senttiin per kWh. Tämä hinta on voimassa seuraavat 6 kuukautta. Laskun loppusumma lienee jatkossa noin 3-kertainen, jos sähkön kulutus säilyy samanlaisena.
Tänään ruuvasin olohuoneen kattolampun kolmesta polttimosta kaksi pois. Nyt meillä on iltaisin hieman hämärämpää, mutta olohuoneen valaistuksen sähkönkulutus on kolme kertaa pienempää.
Pesin pyykit tänään nopealla daily-ohjelmalla, joka kestää ainakin 3 kertaa lyhyemmän ajan kuin normaali pesuohjelma. Siinäkin säästyy sähköä, mutta lopputulos on käytännössä samanlainen.
Olohuoneessa on usein televisio päällä huvikseen, jotain lastenohjelmia, vaikka lapsi ei edes katso televisiota, vaan leikkii omissa oloissaan. Jatkossa pidetään televisio auki vain silloin kun lapsi oikeasti katsoo sitä.
Sähkösaunan käytöstä on vaikea säästää yhtään verrattuna aiempaan, koska emme käyttäneet saunaa kertaakaan vuoden 2022 aikana. Katoavaa kansanperinnettä. Sauna on kyllä kätevä pyykkien kuivaushuone ja sekalaisen roinan varasto. Kiukaan sulake on pysyvästi kytkettynä pois päältä, jotta ei käy mitään ”lapsi käynnisti kiukaan illalla, kun koko perhe oli menossa nukkumaan”.
Eiköhän tämä tästä. Jos ryöstöhintoja ei saada kuriin poliittisilla toimenpiteillä, jätetään ryöstäjille mahdollisimman ohut lompakko otettavaksi.
Irrottamalla pari led-lamppua voi säästää eurokaupalla rahaa vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Samoin LED-TV:n sammuttamisella. Puhutaan tosiaan euroista.
Vaikka laittaisi kolmeliitäntäiseen valaisimeen kolme LED-lamppua sieltä tehokkaimmasta päästä, eli 14W/kpl, niin siinä on vasta 42W. Kolme x 4W olisi yhteensä 12W, eikä tarvitse pimeässä olla. Eri juttu sitten, jos Ionilla on ollut 3x100W hehkulamput. Toisaalta termostaatit on voinut silloin laittaa pienemmälle, jolloin säästyy lämmityskuluissa.
Mutta lyhyet pesuohjelmat pesukoneella ja tiskien peseminen käsin tekevät jo vuodessa tuntuvan säästön. Tosin, jos asunnossa on huoneistokohtainen vesimittari, niin kasvava vesilasku leikkaa käsin tiskaamisella saavutettua sähkön säästöä.
Kaikkein eniten säästää, kun rajoittaa lasten pelaamista pelitietokoneella, joka kiivaimman pelisession aikana voi kuluttaa virtaa yli puolen kilowatin verran.
Sinänsä hauskaa on se, että kun kuntoilen polkemalla älytrainerilla (eräänlainen kuntopyörä), tuotan siinä polkiessani yli 200W keskitehon, joka riittäisi tuottamaan treenaamiseen (LAPTOP) tarvittavan virran, jos sen vain jotenkin saisi siirrettyä trainerista ulos.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tulee esiin juuri se, etteivät ihmiset tiedä, mikä sitä sähköä oikeasti kuluttaa ja ymmärtävät vielä vähemmän.
Minulla suurin kuluttaja on lämmin käyttövesi, seuraavaksi sähkölämmitys.
Lämmityksen sähkönkulutusta voin laskea hyödyntämällä takan, hellakaminan ja kiukaan lämpöä, mutta lämpimästä käyttövedestä on aika vaikea vähentää kovinkaan radikaalisti muutoin, kuin jättämällä suihkussa käynti ja saunominen väliin, jolloin menetään myös kiukaan hukkalämpö.
Edellisten asukkaiden sähkönkulutus pyöri siellä ~22 000kWh/vuosi tasolla. Minulla meni viime vuonna 14 900kWh ja vuoden 2020 kulutus olikin enää 11 544kWh vaikka en laskenut kämpän lämpötilaa ollenkaan tänä talvena ja kesälläkin jäähdytin kämppää molemmilla ILP:llä.
Lämpö syntyy pääosin kahdella ILP:llä ja sähköpatterit ovat vain siinä tapauksessa käytössä, ettei ILP/takka/hellakamina tehot riitä. Ainoa muutos viime talveen on se, että käytän myös hellakaminaa useammin ja sen avulla nostan sisäilman suhteellista kosteutta siedettäviin lukemiin (40-50% välille) antamalla veden kiehua kattilassa kaminan päällä.
Jos laitan torpan kaikki valot päälle pihavalojan myöden, valaistus kuluttaa 528W verran tehoa ja se sisältää myös ulkorakennuksen vanhat loisteputkivalaisimet, kaikki muut valaisimet ovat ledejä, hellan uunia ja saunan valaisinta lukuunottamatta. Ja tässä torpassa ei todellakaan olla pimeässä tai hämärässä, kuin haluttaessa. Pihalla valaisen lukukelpoisella valaistuksella yli 1 000 neliötä.
Kerrostaloasukkaalla se sähkön kulutus on muutenkin aika pientä ja siellä suurimmat kuluttajat ovat kenties peli-tietokone ja kylmälaitteet.
Jos torpassa on yhtään loisteputkea/hehkulamppua uunia lukuunottamatta, niin ne vaihtoon ledeiksi ja sen jälkeen valaistuksen kulutuksesta ei tarvitse huolehtia missään mielessä tai sitten pitää elää pimeässä ja kylmässä.
Ilmoita asiaton viesti
Led-lampuilla säästää jo paljon kuin tavallinen polttimo. Voisit ottaa kaikki pois ja ripustaa vaan muutaman led-lampun joulukoristeet muutamaan kohtaan, että näkisi jotain eteensä.
Kannattaa varmaan ostaa Tapo-älysähköpistoke, jolla voi selvittää energiankulutus tunnin tarkkuudella ja syöttää siihen se todellinen kWh-hinta. Siinä voi ohjeistaa aikataululla, että milloin sammuu sähköt ja milloin takaisin päälle. Älypuhelimen kautta voi tarkistaa vähän kaikenlaista Tapo-sovelluksella. Maksaa n. 23 euroa tällä hetkellä verkkokauppa-sivustolla, itse ostin pari tuollaista 21 eurolla..
Eräs asia on kyllä mainittava, että eräässä foorumissa tuli selville astianpesukoneista että pesukoneista. Ne paljon puhutut ecot eli säästöohjelmat, oli lyhyitä tai normaaleja. Merkeistä riippuen ne säästöohjelmat voivat viedä enemmän virtaa kuin normaali asetus ja ne asiat selvisi käyttäjien keräämistä tietoja energiankulutuksista.
Tietokoneen virrankulutuksen kyllä saa säädettyä käyttöjärjestelmän asetuksista että myös Biosista. järkevä Alivoltittaminen tuo myös säästöä enemmän.
Jääkaapit AAA-luokassa kuluttavat 60-75W, Pakastinkaapit 70-80W, muista ei voi kertoa niin tarkkaan, kun vaihtelu on liian suuri. Esim. televisiot kun riippuu tuumakoosta, mitä isompi ruutu, sitä enemmän virtaa menee ja niissäkin asetukset ovat mitä ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko mahtaa pesuohjelman pituus vaikuttaa energiankulutukseen? Eniten kuitenkin kuluttaa veden lämmitys. Se ei taida riippua ohjelman pituudesta.
Tuo mainitsemasi kylmälaitteiden sähköteho kuulostaa ainakin keskitehona suurelta, kun ne eivät ole jatkuvasti toiminnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne olekaan. Tapo-sovelluksen tilastoissa näin, että ne käynnistyvät jonkin ajan kuluttua ja lopettavat tietyn jakson ajan, ei ne kaiken aikaa hurise tuhlaamassa.
Esim. säädin pakastinta yhtä pykälää alemmas, niin tilastoissa näkyi se, että pidemmän ajan päässä lähtee hurisemaan mutta lopettaa lyhyemmällä jaksolla.
Ilmoita asiaton viesti
Ensiksi pesukoneista. Mitä lyhyempi ohjelma, sitä huonompi pesutulos. Niissä ei ole ymmärtääkseni yhtä montaa huuhtelukertaa joten pesuainejäämät ovat suurempia. Monille ne aiheuttavat iho-ongelmia.
Veden lämmitys vaikuttaa jos kone pyrkii pitämään saman lämpötilan koko lämpimän jakson ajan (jos se on kovin pitkä).
Jääkaappi ja pakastinkaappi ei todellakaan ole päällä kuin korkeintaan 1/3-osan ajasta. Koneen kilvessä oleva teho on ymmärtääkseni koneen ottama teho kun se käy.
Tällä, yhtä vähän kuin valaistuksella tai TV:n päälläololla ei ole suurtakaan merkitystä jos on sähkölämmitys. Kaikki tuo ”hukkateho” siirtyy vain huoneiden lämmitykseen.
Ja kun termostaatti ohjaa lämmitystä niin lämmityspatterit ovat vähemmän aikaa päällä.
Ilmoita asiaton viesti
Jollei Oomi olisi tehnyt kurssinmuutostaan, maksaisit nyt melkein samaa hintaa kuin mitä Helen vaatii asiakkailtaan.
Oomi ehti ilmoittaa nostavansa hinnan noin 38 senttiin, mutta ilmoitti myöhemmin muutoksesta 25 senttiin.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, tällainen sekoilu nähtiin kyllä. Tässä onkin ihmetelty, miten julkisessa omistuksessa oleva sähköyhtiö voi ryöstää kansan eli periaatteessa omat omistajansa. Taisi olla poliittista painetta tehdä edes joku näennäinen kohtuullistaminen.
Ilmoita asiaton viesti