Saksan tulvat EU:n ilmasto-populismin keppihevosena: nyt iso ilmastopaketti

Tulva yllätti asukkaat Keski-Euroopan jokilaaksoissa, kohtalokkain seurauksin. Noin parisataa ihmistä on kuollut tähän mennessä. Tulvista ja väestönsuojelusta jotain ymmärtävät tahot pohtivat parhaillaan, miksi asukkaiden varoitusjärjestelmä ei toiminut tarpeeksi nopeasti, jotta ihmiset olisi ehditty evakuoida turvaan. Ja miksi asuintaloja edes rakennetaan alueille, joiden tiedetään tulvivan vähintäänkin muutaman vuosikymmenen välein, mahdollisesti paljon useamminkin?

Ilmasto-populistit ottavat kaiken hyödyn irti tästä tilanteesta. Saksan johtavat poliitikot, esimerkiksi todennäköinen seuraava liittokansleri Armin Laschet, antavat kilpaa lehdistölle sellaisia lausuntoja, että tämän kesän tulvat osoittavat että Euroopan Unionin on laadittava nyt mahdollisimman tiukka ja kunnianhimoinen ilmastopaketti. Koska Saksan joet tulvivat, ja sehän johtuu ilmastonmuutoksesta.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008128305.html

Tolkun ihmiset ihmettelevät sillä välin, mihin katosi totuus saksalaisesta ja eurooppalaisesta politiikasta? Tässä vajotaan ihan Donald Trumpin tasolle, totuuden jälkeiseen aikaan, jos Saksan jokien tulvien sanotaan olevan seurausta ilmastonmuutoksesta, ja syy sille, että nyt tarvitaan mahdollisimman mahtipontinen ja kallis ilmastopaketti.

Keski-Euroopan jokilaaksot ovat alttiita tulvimiselle, koska sadevesi tai lumen sulamisvesi kerääntyy korkeiden vuorien rinteiltä kapeisiin laaksoihin paljon nopeammin ja tehokkaammin kuin Suomen tasaisilla pelloilla. Jos Suomessa joet alkavat tulvia, vesi nousee niin hitaasti, että ihmiset ehtivät helposti paeta turvaan, vaikka he joutuvatkin jättämään kotitalonsa veden armoille. Keski-Euroopan jokilaaksoissa tulva voi nousta niin nopeasti, että ihmiset joutuvat autoineen tai taloineen veden saartamaksi ennen kuin he ehtivät paeta turvaan.

Viime viikon tuhoisat tulvat keskittyvät mm. Reinin Ahr-sivujoen alueelle, jossa on tulvinut samaan tapaan kuin tänä kesänä vähintään 700 vuoden ajan, ja todennäköisesti useiden tuhansien vuosien ajan. Eräs saksalainen ystäväni jakoi Facebookissa tällaisen linkin Ahrweilerin hallintoalueen nettisivuille, joka löytyy ensimmäisenä hakutuloksena Google-haulla ”Ahr Hochwasser”:

https://www.kreis-ahrweiler.de/kvar/VT/hjb1983/hjb1983.25.htm

Tällä nettisivulla luetellaan historiallisista lähteistä löytyviä mainintoja Ahr-joen tulvimisesta vuosisatojen varrella:

  • Vuodelta 1348 on säilynyt maa-alueiden kauppakirja, johon on kirjattu sellainen lauseke, että Ahr-joen tulvimisen aiheuttamat mahdolliset tuhot ovat ostajan vastuulla.
  • Vuonna 1804 Ahr-joen tulviminen surmasi 63 ihmistä, tuhosi kokonaan 129 asuintaloa, ja vahingoitti lievemmin 469 asuintaloa.
  • Vuonna 1874 Ahr-joen tulvaan sanotaan hukkuneen jopa 500 ihmistä, kun vesi vei mennessään joen kaikki sillat ja niin monta kylää, että niitä ei edes luetella yksitellen.
  • Vuonna 1910 sanotaan olleen pahin tulva sitten vuoden 1804. Ahr-joen vesi nousi 5 metriä, ja 52 rautatien rakentajaa hukkui kun tulva vei heidän parakkinsa mennessään.
  • Ja niin edelleen. Otin pitkästä luettelosta tähän vain muutaman maininnan.

Jos kirjoittaa YLE uutisten hakuun ”Saksa tulva”, löytyy parin vuoden välein uutisia pahoista ja usein kuolonuhreja vaatineista tulvista Saksan jokilaaksoissa. Mutta siitä huolimatta: rauta on taottava kun se on kuumaa, ja ilmastopakettia on lobattava isoon ääneen nyt kun tulvavesi on korkeimmillaan.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu