Selvitys: millä tuntipalkalla suomalainen tekisi maatalouden töitä?

Työperäistä maahanmuuttoa koskeva keskustelu olisi paljon mukavampaa, jos tietäisi mistä puhuu. Keskustelussa esiintyy sellaisia väitteitä kuten ”ulkomaalaiset tulevat Suomeen tekemään töitä pilkkahintaan”, ja ”suomalaiselle ei kelpaa fyysinen työ maaseudulla”. Tällaisten väitteiden kohdalla mielelläni tietäisin tosiasioita enemmän ja tarkemmin. Jotta keskustelu ja mahdollinen päätöksenteko perustuisi faktoihin, ei perättömiin väitteisiin tai jonkun tahon etujen motivoimaan lobbaukseen.

Minua kiinnostaisi nähdä tilasto, paljonko maatalouden töissä tienataan. Oikeasti, ei väitetysti. Mukaanlukien nuo ulkomailta tuodut työntekijät. Haluaisin nähdä tilaston, jossa on eritelty maatalouden palkat vaikka desiileittäin (alin 10%, toiseksi alin 10%, kolmanneksi alin 10%, ja niin edelleen), tilastoituna työtehtävän ja työntekijän alkuperämaan sekä statuksen mukaan: Suomessa syntynyt, EU:ssa syntynyt, EU:n ulkopuolella syntynyt, turvapaikan hakija, työviisumilla maassa oleskeleva, jne.

Lisäksi haluaisin tarkempaa tietoa aiheesta ”suomalaiselle ei kelpaa fyysinen työ maaseudulla”. Totta kai kelpaa, jos hinta on tarpeeksi korkea. Jos palkka olisi 50 EUR tunnissa, navetan ovella olisi jono aamulla kuudelta. Haluaisin tietää, mihin hintaan maatalouden työ kelpaa Suomessa oleskeleville henkilöille. Ei tarvitse olla kantasuomalaisia, vaan kuka tahansa joka on Suomen työttömyyskortistossa ja Suomen sosiaaliturvan varassa, olisi relevantti osapuoli tässä selvityksessä.

Suomessa on kokeiltu monenlaista, kuten vaikka perustuloa, ja ihan syystäkin. Poliittinen keskustelu nojautuu niin usein täysin todistamattomiin ja keskenään ristiriitaisiin väitteisiin, että teorioita on hyvä validoida käytännön kokeella, ennen kuin uskotaan koko kansan kohtalo jonkun epämääräisen väitteen varaan. Maatalous on sen verran merkittävä asia Suomen yhteiskunnalle, kuten myös väestön työttömyys, sekä työntekijöiden ulkomailta tuonnin mahdolliset vaikutukset kotimaiseen työttömyyteen, että aihetta koskevaan keskusteluun olisi hyvä saada lisää faktoja väitteiden tilalle.

Faktoja saataisiin sellaisella koejärjestelyllä, että useita maatiloja eri puolilla Suomea (toiset lähellä suurta kaupunkia, toiset syrjäseudulla) osallistuu järjestelyyn, jossa julkaistaan TE-keskuksen järjestelmässä ilmoituksia maatalouden työpaikoista (ja lisäksi ehkä lobataan niitä henkilökohtaisesti potentiaalisille työnhakijoille, TE-neuvojien toimesta). Ei huijata ihmisiä, vaan ihan oikeasti tarjotaan työtä. Varioidaan kahta muuttujaa: työsuhteen kesto (kausityö pari kuukautta vs. vuoden määräaikainen kokoaikatyö) sekä palkka. Tarjotaan ensin 10 EUR tunnissa, ja katsotaan menevätkö työpaikat kaupaksi. Jos eivät mene, tarjotaan myöhemmin palkkaa 11 EUR tunnissa. Jos ei vieläkään mene työpaikat kaupaksi, korotetaan tarjousta 1 EUR tunnilta niin kauan kunnes työpaikkoihin löytyy Suomessa vakituisesti oleskeleva tekijä. Valtio kuittaisi yritykselle mahdolliset tappiot, jotka aiheutuvat maatalouden normaalin käytännön mukaisen palkkatason ja tässä koejärjestelyssä noudatetun palkkatason välisestä erotuksesta. Sekä heikosta työn tuloksesta, suomalaisen työntekijän väitetystä laiskuudesta, verrattuna ulkomaisen työntekijän ylivertaiseen ahkeruuteen.

Tällä keinolla saisimme vastauksen kysymykseen, millä tuntipalkalla suomalainen tekisi maatalouden töitä (ja kuinka tuottavasti). Vastauksella on yhteiskunnallista merkitystä. Kun olisi faktat pöydässä, paljonko maataloudessa tienataan tällä hetkellä, ja paljonko siellä pitäisi tienata jotta työ kelpaisi Suomessa vakituisesti oleskeleville henkilöille, sitten olisimme viisaampia olemaan jotain mieltä siitä, kannattaako vastustaa ulkomaisen työvoiman tuontia Suomen maatalouteen, ja lobata kotimaisen työvoiman käytön puolesta — vai onko laskelma sen näköinen, että siinä ei ole mitään tehtävissä, parempi luovuttaa ja hyväksyä väistämätön todellisuus?

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu