Sijaissotien aikakausi: Turkki vie köyhiä Syyriasta Libyaan tykinruoaksi

Turkki on siirtänyt pari tuhatta köyhää ja päämäärätöntä kapinallista taistelijaa Syyriasta Libyaan tykinruoaksi, eli eturintamaan välittömään kuolemanvaaraan Turkin ja Libyan kansallisten etujen puolesta. Vaikka he eivät ole turkkilaisia eivätkä libyalaisia.

https://yle.fi/uutiset/3-11158613

Köyhän kansan käyttöä sodassa tykinruokana alkoi kritisoida näkyvästi amerikkalainen rauhanliike Vietnamin sodan aikoihin, jolloin havaittiin että USA lähetti Vietnamiin kuolettavan vaarallisille taistelukentille köyhien perheiden lapsia tilastollisesti enemmän kuin varakkaiden perheiden lapsia.

Tästä negatiivisesta PR-julkisuudesta oppineena USA on pyrkinyt välttämään vastaavaa tilastollista epäkohtaa jossain määrin, mutta köyhin kansan osa on edelleen USA:n palkka-armeijassa yliedustettuna, ja varakkain eliitti loistaa lähes poissaolollaan. Mutta vieläkin tärkeämpi PR-voitto on ollut USA:n siirtyminen sijaissotimiseen, eli muiden kansojen aseistamiseen tykinruoaksi eturintamalla, sillä välin kun USA:n joukot antavat taustatukea ohjuksilla turvallisen välimatkan päästä.

Sijaissotimisesta on tullut nykyajan trendi. Saudi-Arabia on vuosia käynyt sijaissotaa Jemenissä. Saudi-Arabian armeija vähän lentelee lentokoneilla ympäriinsä, mutta suurimmassa hengenvaarassa olevat maajoukot on palkattu Afrikan islamilaisten valtioiden köyhälistöstä. Senegalin presidentti lähetti kaksi tuhatta sotilasta Jemenin kaaoottiseen sotaan, sisäpoliittisesta voimakkaasta kritiikistä huolimatta, saatuaan Saudi-Arabialta rahakkaita vastapalveluksia. Rahalla saa ja hevosella pääsee.

Surullisen kuuluisa käänne sijaissotimisessa nähtiin Syyriassa viime syksynä, kun USA poistui vähin äänin kurdien rinnalta, joita he olivat aseistaneet vuosien ajan kuolemaan eturintamassa ISISiä vastaan, ja sitten Turkille annettiin lupa pommittaa kurdien kaupunkeja. Syyria on ollut sijaissotimisen taistelutanner koko sisällissodan ajan. Saudi-Arabia ja länsimaat ovat takapiruina sodassa, jossa on kuollut yli 400,000 ihmistä — mutta ei hätää, se ei ole sisäpoliittinen ongelma länsimaissa, koska kuolleet eivät ole sijaissotaa johtavien valtioiden kansalaisia.

Nyt Turkki on keksinyt lähettää syyrialaista köyhälistöä Libyaan. Valtion oman armeijan käyttö on mennyt pois muodista. Jokainen kotimainen kuolonuhri sodassa tekisi haittaa presidentin sisäpoliittiselle suosiolle. Ratkaisu ongelmaan on tapattaa eturintamassa jonkun muun valtion kansalaisia.

Suomi osallistuu tähän jo Natoonkin USA:n johdolla pesiytyneeseen ajattelutapaan omalla sisäpoliittisesti siistillä tavallaan, kouluttamalla Irakin kurdeja kuolemaan eturintamassa paikallisia terroristijärjestöjä vastaan. Irakin hallituksen kutsusta. Kuollut kurdi ei ole suuri sisäpoliittinen ongelma Irakin hallitukselle, kuten ei Suomenkaan hallitukselle.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu