Sijoittajien ryntäys Kemin asuntomarkkinoille kiteyttää yhteiskunnallisen epäkohdan

Kun Metsä Group päätti rakentaa sellutehtaan Kemiin, aiheesta uutisoitiin ensin se osuus, jota tavallinen kansa ei tarvitse mihinkään tarkoitukseen välittömästi. Se seikka, että sinne rakennetaan uusi iso tehdas.

https://yle.fi/uutiset/3-11758602

Vasta seuraavana päivänä uutisoitiin aiheesta se osuus, jolla olisi ollut rahan arvoista merkitystä ehkä tavallisellekin kansalle, tai joka tapauksessa vähän rahakkaammalle väelle. Kemin asuntomarkkinat menivät tukkoon. Haaskalinnut kävivät heti tyhjentämässä pajatson, halpaan hintaan. Ne myyjät jotka myivät asuntonsa heti ensimmäisenä päivänä, saattoivat puraista huuleensa jo seuraavana aamuna, lukiessaan tätä YLE uutista, joka kertoo että juuri myydyn asunnon arvo lähtee todennäköisesti heti kovaan nousuun. Sen sijoittajan hallussa, joka osti sen juuri pilkkahintaan.

https://yle.fi/uutiset/3-11787134

Tämä tarina kiteyttää erään yhteiskunnallisen mielettömyyden: kaikkien ihmisten tarvitsema välttämättömyys, asunto, on toisille kasinopelin välikappale, jonka arvoa pumpataan ylöspäin markkinatalouden keinoilla. Vaikka oikeasti ihmisillä on tarve vain asua, ei sen kummempaa. Yksinkertainen perustarve. Mieluiten kohtuulliseen hintaan, jos asukkailta kysytään. Mutta ei tietenkään jos kysytään sijoittajilta, jotka saivat juuri haltuunsa kasvukeskuksen parhaat asunnot hyviltä paikoilta.

Kannatan sellaista politiikkaa, joka edistää asuntovarallisuuden kertymistä asukkaiden omaan omistukseen. Asumisoikeus-järjestelmää pidän täydellisenä floppina, koska siinä asuntovarallisuuden kertyminen asukkaan haltuun pysähtyy 15 prosentin kohdalla. Järjestelmää tulisi uudistaa siten, että aso-asukkaan asuntovarallisuuden kertymiselle ei ole ylärajaa. Asukkaalla pitäisi olla oikeus ostaa asumisoikeus-asuntonsa lopulta vaikka kokonaan omaksi, jos rahaa ja kärsivällisyyttä riittää.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu