Skenaario: Venäjä valtaa koko Ukrainan, ja myy puolet lännelle vastineeksi pakotteiden poistosta

Euroopan ja Pohjois-Amerikan valtioiden asettamat talouspakotteet Venäjää vastaan kiristyvät päivä päivältä. Mitä tapahtuisi, jos Venäjä suostuisi melko pian lopettamaan sodan ja vetäytymään Ukrainasta? Ne pakotteet tuskin poistuisivat kovin nopeasti, paitsi mahdollisesti siinä tapauksessa että Venäjän hallinto vaihtuisi, ja länsi haluaisi palkita Venäjän vallanvaihdosta poistamalla pakotteet.

Mutta jos Venäjä säilyy Putinin tai muun hänen tyylisensä johtajan komennossa, siinä tapauksessa lännen talouspakotteista ei ole näkyvissä ulospääsyä pitkään aikaan. Paitsi ehkä siinä tapauksessa, että Venäjällä on jotain tarpeeksi kiinnostavaa annettavaksi vastalahjana lännelle, jotta länsi suostuu neuvottelemaan talouspakotteiden poistamisesta.

Venäjällä saattaa olla Ukrainan sodassa (anteeksi, erityisoperaatiossa) panoksena aiempien päämääriensä lisäksi nyt myös talouspakotteiden kumoaminen. Puolet Ukrainasta tuskin riittää siihen, vaan Venäjä tarvitsee koko Ukrainan, voidakseen sitten suostua päästämään länsi-Ukrainan kohti demokraattista länttä, vastalahjana siitä että länsimaat suostuvat poistamaan talouspakotteet.

Entä jos länsimaat eivät suostu poistamaan pakotteita, ja siksi myöskään Venäjä ei suostu irrottamaan otettaan edes länsi-Ukrainasta? Zelenskillä on varmasti jo nykyäänkin lasittunut katse bunkkerissaan, kun hän joutui erittäin raskaaseen sotaan haaveillessaan NATOn ja EU:n jäsenyydestä, vain huomatakseen siellä bunkkerissa, että kumpikaan näistä ei halua Ukrainaa jäseneksi mitenkään lähiaikoina, eikä puolusta Ukrainaa sotilaallisesti, vaikkakin toimittaa heille aseita. Mitä miettii Zelenski siinä tapauksessa, jos tämän kaiken päälle nähdään vielä sellainen tilanne, että Venäjä on valloittanut koko Ukrainan, ja neuvottelee ukrainankielisimmän länsi-Ukrainan vapauttamisesta suuntaamaan tulevaisuutensa kohti länsimaiden demokraattista syliä — mutta länsimaat eivät suostu diilin ehtona olevaan talouspakotteiden poistamiseen. Siinä tapauksessa Zelenskiä saattaisi hieman ketuttaa, mihin tässä jouduttiin, ja miksi jokainen diili on meille epäsuotuisa.

Näin vahvaan neuvotteluasemaan päästäkseen Venäjän pitäisi toki menestyä sodankäynnissä paljon paremmin kuin mitä on nähty tähän asti, joten tällaisen skenaarion spekuloiminen on toistaiseksi vielä erittäin ennenaikaista. Osittain kuitenkin sen vuoksi, että Venäjä on malttanut olla ampumatta kärpäsiä kovin suurella tykillä. Venäjältä löytyy raskaampaa aseistusta kuin mitä se on käyttänyt tähän mennessä, ja edellä kuvatut seikat antavat Venäjälle motiivin mieluummin voittaa sota keinolla millä hyvänsä, kuolonuhreja säästämättä, jotta Venäjä pääsee edellä kuvattuun neuvotteluasemaan, kuin perääntyä sodasta vähäisempien saavutusten kanssa — jos perääntyminen tarkoittaisi, että maan taloutta haittaavat talouspakotteet jäävät voimaan tuntemattoman pituiseksi ajaksi.

Ukrainan kansa on nyt todellakin epäkiitollisessa tilanteessa, pelinappulana joka Venäjän on melkein pakko voittaa kokonaan omakseen sotilaallisin keinoin.

0
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu