Sleepy Joen kielikukkanen, joka kumottiin nopeasti: Putin ei saa pysyä vallassa

Puolassa vieraileva Joe Biden antoi yleisölleen sitä mitä he halusivat, ja julisti että Vladimir Putin ”ei saa pysyä vallassa”. Tällainen retoriikka oli varmasti kuulijoiden mieleen Puolassa.

https://yle.fi/uutiset/3-12377988

Hyvin pian kuitenkin Valkoisen Talon viralliset tiedottajat korjasivat tämän lausunnon merkitystä, ja selitt(el)ivät, että Joe Biden ei suinkaan tarkoittanut, että Venäjällä pitäisi edistää vallankumousta joka syrjäyttää Putinin vallasta.

Ukrainan sota räjäytti keskustelukulttuurin pienten EU-maiden poliitikkojen keskuudessa. Suomen virallista ulkopoliittista linjaa hyvin läheltä seuraava, melkeinpä sitä edustava Jussi Halla-aho ei koe suomettuneita ulkopoliittisia estoja Twitterissä, vaan Venäjälle sekä Putinille on viimeiset neljä viikkoa toivotettu pikaista romahdusta valtiona ja hallintona. Moni muukin suomalainen kansanedustaja Perussuomalaisissa ja Kokoomuksessa esiintyy samaan tyyliin Twitterissä.

Tässä on eroa isojen poikien maailmanpolitiikan ja pienten pelureiden välillä, että Yhdysvallat edustaa lopulta kuitenkin vakauspolitiikkaa Venäjää kohtaan, vaikka Sleepy Joe vahingossa puhuisikin sivu suunsa euforiselle yleisölle, joka suorastaan vaati saada kuulla jotain sellaista mitä hän sanoi. Venäjän hallinnolla on kuitenkin ne ydinaseet, eikä olisi kiva nähdä sekasortoista vallankumousta, jonka jälkeen ei olisi tietoa kenen käsiin Venäjän ydinaseet päätyvät, ja ammuskeltaisiinko niitä ehkä johonkin suuntaan kesken venäläisen sisällissodan.

Viron ulkopolitiikan linja on jo kauan ollut retoriikaltaan sellaista, johon suomalaisiakin poliitikkoja on Halla-ahon johdolla liittynyt viime viikkoina, että Venäjälle haistatellaan niin paljon kuin ehditään, ja toivotaan NATOn hyökkäävän Venäjän armeijaa vastaan mieluiten vaikka heti. Kyllä siitä kolmas maailmansota saataisiin aikaiseksi, jos USA:n poliitikot olisivat samanlaisia asenteeltaan, mutta he eivät ole sellaisia, eikä heistä ole kovin pian tulossa sellaisia. Kun siellä New Yorkissa ja Los Angelesissa on niin paljon mukavampaa asua upeissa pilvenpiirtäjissä ja taloudellisen vaurauden keskellä, jos ei aloiteta kolmatta maailmansotaa, joka voisi tuhota sen kaiken muutamassa päivässä.

Kunpa tämä asia kirkastuisi myös kaikille suomalaisille poliitikoille. Mutta ei se välttämätöntä ole, koska suomalaiset tai virolaiset poliitikot eivät voi aloittaa maailmansotaa, eikä kukaan aloita maailmansotaa suomalaisten tai virolaisten poliitikkojen pyynnöstä. Populistisista syistä voi olla kiva ratsastaa äänestäjien tunnetilalla, nyt kun on sotakin menossa, mutta vielä tulee aika, jolloin moni poliitikko tarvitsee uskottavuutta ja pragmaattisen neuvottelijan mainetta myös muiden tahojen suuntaan kuin omien kotimaisten äänestäjiensä suuntaan.

+2
IonMittler
Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vapauden Liitto, Uudenmaan vaalipiiri. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja. Kansan tahto on moniulotteinen, ja pääsee kunnolla oikeuksiinsa vain jos myös päätöksenteko on riittävän moniulotteista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu