Sosialidemokratia osoittautui marxismia sopeutuvammaksi kamppailussa eloonjäämisestä

Yksi monista marxisteista tai kommunisteista Puheenvuoron blogistien kaartissa on tänään jäänyt keikkatauolle kirjoittelusta, pettyneenä siihen että korona ei kaatanutkaan kapitalistista maailmantaloutta.

Muutama sana marxilaisuudesta tähän väliin.

Darwinin ajatus sopeutuvimpien organismien eloonjäämisestä sopii politiikkaan varsin hyvin. Se poliittinen liike säilyy elinvoimaisena aikakaudesta toiseen, joka parhaiten sopeutuu muuttuviin olosuhteisiin. (Pst… Keskusta, miltä näyttää maaseudun tulevaisuus?)

Karl Marx julisti sinänsä älykästä, mutta kaavamaisen dogmaattista sanomaa tulossa olevasta maailmantalouden romahduksesta. Marxin elämänkerrassa voimme nähdä hänet yhdessä Friedrich Engelsin kanssa lukemassa päivän sanomalehdestä uutisia maailmantalouden romahduksesta, jollainen tapahtui hänen elinaikanaan. Innostuneena parivaljakko pohti, onko tämä nyt se suuri romahdus, joka Marxin teorian mukaan on tulossa, joka tuhoaa kapitalismin, ja sitten maailma siirtyy kommunismiin. Marx joutui pettymään omana elinaikanaan, ja myös korona-epidemiaan toivonsa asettaneet joutuvat ilmeisesti pettymään tällä kertaa.

Marx näki jo elinaikanaan sosialidemokratian nousun. Nuo kurjat kompromissin tekijät, jotka veljeilevät kapitalistien kanssa, ja siten viivyttävät tulossa olevaa maailmantalouden romahdusta. Marx oli taipumaton idealisti, joka kieltäytyi tunnustamasta, että sosialidemokratian epäpyhä symbioosi kapitalistien kanssa on resepti, joka tulee pysymään pystyssä myrskyjenkin läpi. Koska se on joustava ja neuvotteleva. Darwin sanoisi että sopeutumiskykyinen muuttuviin olosuhteisiin. Toisin kuin dogmaattinen marxismi. Siksi toinen näistä kahdesta on selvinnyt aikakausien saatossa elinvoimaisempana kuin toinen.

Nyt kun on keksitty ajattelutapa, että valtio pelastaa veronmaksajien rahoilla pankit ja yritykset, jos ne eivät itse pysy pystyssä, on keksitty kumipallon tavoin joustava mekanismi, joka ei tuhoudu vaikka sen heittäisi betoniseinään. On vaikea nähdä että Marxin ennustus kapitalismin romahduksesta voisi toteutua näissä olosuhteissa. Kapitalismi ei ole enää kivenkova ja periksiantamaton lasipallo, jollaisena Marx sen näki omana aikanaan. Ja saattoi nähdä ihan oikeinkin. Kapitalismi on muuttunut, ja oppinut tanssimaan tangoa sosialidemokraattien kanssa. Mutta sitä Karl Marx kieltäytyi tunnustamasta todeksi, että kapitalismi saattaisi muuttua erilaiseksi kuin se oli hänen elinaikanaan. Ja sen seurauksena hänen mahtipontiset laskelmansakin menettäisivät merkityksensä, kun laskukaavassa olevat luvut vaihtaisivat arvoaan — tilanteen mukaan ja aina tarpeen vaatiessa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu