Sota totuudesta: YouTube poisti Saksan suosituimmaksi nousseen RT-uutispalvelun

Kenen totuuteen uskot, sen lauluja laulat. Valtioilla ja muilla tahoilla on ikuinen kilpajuoksu siitä, kuka saa esittää oman totuutensa kansalle parhaalta paraatipaikalta. Venäjän valtiollinen RT-kanava (Russia Today) menestyi Saksan sosiaalisessa mediassa vähän liiankin hyvin vaalien alla, ja nousi jopa Saksan seuratuimmaksi uutispalveluksi sosiaalisessa mediassa.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/kremlin-aanitorvi-rt-deutsch-nousi-somen-suosituimmaksi-mediaksi-saksassa-venajan-aktiivisuus-on-moninkertaistunut-vaalien-alla/

Sitä ei kauaa katseltu, ja YouTube veti Saksan RT-kanavalta töpselin irti tämän viikon tiistaina. Kaikki sisältö on poistettu, eikä ole tulemista takaisin kuulemma enää koskaan. Syyksi on kerrottu korona-epidemiaa koskeva, viranomaisten virallisesta linjasta poikkeava tiedotus. Käytännössä siis disinformaatio, väärän tiedon levittäminen.

https://www.dw.com/en/youtube-deletes-rts-german-youtube-channels-after-covid-misinformation-strike/a-59343394

Sananvapauden ei kai pitänyt toimia ihan tällä tavalla, että poliittiset kilpailijat sensuroidaan pois maailmankartalta. Jotenkin toisella tavalla sen piti kai toimia, siten että siihen sisältyy vapaus sanoa sanottavansa, vaikka olisi väärässäkin. Käytännössä sananvapauteen ei kuitenkaan luoteta oikein missään. (Ei lopulta edes täällä Puheenvuorossa.) Pelko siitä, että väärien ajatusten esittäjät tai väärän poliittisen tahon etuja ajavat tahot saavat sanomansa uppoamaan kansaan liian tehokkaasti, motivoi sensuroimaan keskustelusta pois haitallisen aineksen.

Saksa ei ole ensimmäinen maa, josta RT on saanut lähtöpassit viranomaisten päätöksellä. Britannia antoi Russia Todaylle häädön koko valtion alueelta vuonna 2016. Sellaista on sota poliittisesta ja vähän muustakin totuudesta, ja kansalaisten sieluista.

https://yle.fi/uutiset/3-9235577

Tässä on kuitenkin aina se ongelma, että kenet me päästämme valikoimaan, mikä tieto on haitallista ja mikä ei, sen lauluja me sitten laulamme. Vihervasemmisto valikoisi erittäin mielellään meidän muiden puolesta, mikä tieto on meille hyväksi kuulla ja mikä ei. Ei täysin ongelmaton tilanne sekään.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu